Deja nu mai e un secret, vizita la un târg de nunți va fi obositoare, de cele mai multe ori se va dovedi o risipă de timp, așa că sigur te întrebi de ce să mergi la un târg de nunți sau cum să faci să fie totuși o experiență cât mai puțin stresantă cu putință.
Anul ăsta am fost să văd pe pielea mea în ce măsură s-au schimbat lucrurile și dacă relația dintre expozanți și vizitatori s-a îmbunătățit în vreun fel. Eram curioasă și să observ dacă oamenii care vin să caute lucruri pentru nunta lor sunt informați și educați în privința alegerilor pe care le au de făcut. Așa că am acceptat invitația Eventi Bianchi de a participa împreună la Mariage Fest. Concluziile sunt diverse, cam cum au fost și vizitatorii pe care i-am observat eu.
Am stat de vorbă cu mai multe cupluri care păreau pierdute ușor în spațiu. Ba m-am întâlnit și cu clienți veniți după verighete și am mai observat, din zona prin care se făcea ieșirea, fețele epuizate ale multor viitoare mirese venite în căutarea rochiei sau a restaurantului care să mai aibă date libere în 2016.
Ghidul ăsta s-ar putea rezuma la un singur pas:
Înțelege exact de ce mergi la târg, caută exact furnizorii de care ai nevoie, cu research-ul făcut de acasă, mergi direct la țintă și evită orice altceva.
O să încerc să fiu mai darnică de atât și o să împart pasul de mai sus pe tipuri de experiențe pe care s-ar putea să le ai, în funcție de lucrurile pe care le cauți la târgul de nunți.
Rochia de mireasă (sau costumul mirelui)
Nu mi se pare nimic greșit să mergi să vezi rochii de mireasă la târg. Ai ocazia să petreci o oră sau mai puțin și să înțelegi dintr-o privire ofertele a peste zece magazine și ateliere. Ce ar trebui să faci ca să nu plângi de oboseală și frustrare după?
Caută în prealabil expozanții, urmărește-le colecțiile, fă-ți o selecție. Nu are rost să te oprești un sfert de oră la fiecare stand. Apoi, mergi și pipăie rochiile de la standurile selectate. Da, e o ocazie bună să pui mâna și să vezi cum sunt materialele, dacă îți creează o senzație de confort sau din contra, te sperie la atingere. Vorbește cu persoana de la stand și întreabă-le când îți poți face o programare pentru probe în condiții mai relaxate.
Da, te sfătuiesc să nu probezi rochiile direct la târg, decât dacă ai venit special din alt oraș pentru asta. Pentru că timpul este scurt, pentru că e aglomerat, pentru că rochiile expuse vor fi probate de alte zece persoane înaintea ta, pentru că oricum nu vei putea ajunge la o concluzie pe loc. Așa că nu are rost să pierzi timpul cu probatul, când ai putea să îl folosești pentru a întreba consultantul de la stand următoarele:
- unde sunt realizate rochiile și cât timp durează livrarea sau executarea comenzii
- ce modificări se pot face la modelele expuse (rochiile de serie, aduse din afara României se modifică rareori, cele realizate la noi, de designerii autohtoni sunt deseori mai ușor de combinat în diverse feluri).
- ce avans e necesar pentru achiziție
Reducerea oferită la târg va fi de multe ori valabilă și în săptămâna următoare. Ba e posibil să apară ulterior și alte reduceri, pentru colecțiile din anul anterior.
La costume, lucrurile stau la fel. Doar că, pentru mulți domni este posibil să fie pentru prima dată când se pun în situația de a achiziționa un costum pentru eveniment sau chiar unul croit pe măsuri. De aceea, e cu atât mai important să mergeți și să vă uitați la croiuri, materiale și combinații de culori.
Verighetele
Verighetele sunt cel mai simplu item de achiziționat de la târgul de nunți și, din punctul meu de vedere, printre puținele care chiar merită efortul. La fel, încercați să faceți un pic de research pe expozanți, să vedeți unde s-ar putea situa prețurile. Procesul de achiziție va fi pe modelul văzut-plăcut-comandat. O experiență pozitivă, cu satisfacție imediată 🙂
Restaurantul / Salonul de nuntă
Aici lucrurile se încurcă destul de mult. Pe parte de standuri de expoziție, restaurantele au cel mai mare dezavantaj și cea mai slabă reprezentativitate pentru serviciile pe care vor ei să le vândă. Pentru că ei vând un loc pe care nu au cum să îl poiecteze în cadrul unui stand de 8 metri pătrați și un meniu pe care este evident că nu ai cum să îl vezi. De aceea, restaurantele se rezumă la a veni de multe ori cu o masă aranjată în „stilul” lor, eventual cu ceva logistică proprie (pahare, veselă, scaune, fețe de masă) și cu flori pe care cred ei că le-ar aprecia viitorii clienți.
Dacă ești în căutarea disperată a ultimei sâmbete disponibile din sezon, atunci merită efortul de a sta de vorbă cu persoanele de la standuri. Doar că e foarte posibil să nu poți obține imaginea completă, pentru că nu vei sta de vorbă cu managerul de eveniment, nici cu F&B manager, ci cu un reprezentant de vânzări sau chiar cu o hostessă plătită special pentru târg.
„Supraviețuitorul” târgului de nuntă va merge direct către restaurantul lui preferat și va încerca să obțină prețul cel mai bun, reducerea cea mai mare, în cazul în care data e liberă. Și va avea grijă să finalizeze semnarea contractului imediat după târg, cu o vizită personală la locul faptei!
Florile și decorul
O vizită la târgul de nuntă poate fi o sursă de inspirație pentru cuplurile cu bugete mai mici, care habar nu au de unde și cum să se apuce cu partea de decor (mi-e greu să cred că mai există mirese care nu au descoperit Pinterest-ul, dar să zicem). Dar nu va fi nicidecum locul din care vei pleca cu o ofertă pentru florile nunții tale. Toate detaliile specifice evenimentului tău vor fi cel mai bine discutate la o întâlnire separată, unde vei primi și atenția cuvenită, dar și prețurile personalizate pe niște propuneri concrete.
Majoritatea floriștilor serioși vin cu propuneri de concept noi și vi le arată pentru că au resursele necesare, nu pentru că s-ar potrivi pentru toate tipurile de nunți din anul în curs.
Bucurați-vă ochii, faceți poze și băgați o carte de vizită în buzunar, pentru că s-ar putea să vă fie de folos mai târziu!
Foto, video, muzică (& alte servicii)
Indiferent de priorități, unul dintre cele menționate mai sus sigur este cel mai important lucru pentru nunta ta (muzică de calitate, fotografii extraordinare sau un clip de nună cinematic). Cred că locul pentru a alege serviciile cele mai importante nu este la târg, ci cu un bun research online, întâlniri și discuții față-în-față, urmate de o decizie care are legătură cu persoana care livrează serviciul respectiv și nu cu prețul / oferta prezentată la târg.
Dacă, totuși, ajungi în situația de a considera că altă cale nu mai e, din lipsă de timp sau restricții financiare, îți propun să te uiți mai întâi la stand și albumele cu care au venit. Să înțelegi cine sunt ei și ce oferă. Și abia apoi să te interesezi despre prețuri. Poartă o discuție umană, evită să devii un depozit de pliante. Pentru că altfel nu vei rămâne cu nimic altceva decât cu impresia că ți-ai pierdut timpul.
[inline_divider type=”3″]
În final, vă arăt standul Eventi Bianchi de la Mariage Fest 2016, care a fost apreciat și lăudat de toată lumea, lucru care nu poate decât să mă bucure maxim!
Foto: Vali Goaga / WEDMAG –www.valigoaga.ro