Ma gandesc de ceva timp sa scriu un articol despre bugetul nuntii. Despre cum se face si desface un astfel de buget, daca e bine sa fie detaliat sau nu, ce punem mai intai in el si cum ajungem sa tragem linie.  Realitatea e ca nu am reusit sa ajung la un punct final.

Problema vine de la felul in care ne gandim la buget. Mult timp am fost obisnuiti sa ne gandim ca ajungem la un buget daca (si numai daca) punem totul pe hartie, tot ce vrem sa cumparam, fotograf langa rochie, langa pantofi, langa meniu, langa flori etc. Si uite asa obtinem o suma (?) pe care o vom considera BUGETUL. Nu imi dau seama daca e bine sau nu sa ai totul trecut pe o lista (inclusiv servetele, batistute, dresul alb si alte nimicuri). Pe unii cu siguranta ii ajuta, in sensul ca o astfel de lista le serveste si ca “reminder” pentru cumparaturi. Nu cred, totusi, ca e bine sa ai de la primul moment al organizarii o foaia cu calcule (unele mai nerealiste decat altele).

Doua argumente:

1. “Bugetul” acesta conturat foarte devreme, cand inca nici macar nu ati ales o locatie, este, in primul rand, fictiv. Chiar daca faceti research intensiv, nu aveti de unde sa stiti cu precizie cat costa fiecare lucru pe care il doriti pentru nunta. Asa ca, in cel mai fericit caz, veti avea in fata o lista de proiectii ale valorilor voastre. Adica veti vedea, in sume reale, cat valoreaza pentru voi un serviciu sau altul. Dar, de cele mai multe ori, o astfel de lista nu va face decat sa va creeze asteptari asupra pietei de nunti, si deja stim cu totii ca asteptarile duc, inevitabil, la dezamagiri.

2. O lista de buget nu e completa daca nu tragem linie si adunam totul sub o umbrela mare, pentru a obtine suma finala. Umbrela bugetului este, probabil, unul dintre principalii factori de stres in organizarea nuntii. Chiar si pentru cei care stiu exact ce au de cheltuit, efectul acesta al “umbrelei” creste, se hraneste din nesiguranta noastra, se amplifica si la un moment dat poate face “bum”.

Lasand metafora la o parte, faptul ca vezi pe hartie o suma mare, totala, pe care ar trebui sa o cheltuiesti pentru diversele lucruri pe care le vrei, te va speria cu siguranta. Asta nu inseamna ca vei renunta la nunta sau ca vei taia lucruri importante. De fapt, as putea sa zic ca nu vei renunta la nimic. Doar ca vei capata impresia ca totul e scump, ca e prea mult, ca, de fapt, toti vor sa te fure cu ceva. Si nu inseamna ca vei face cumparaturi chibzuite neaparat. Ci ca vei dori sa dai mereu un pic mai putin decat ai planificat, in ideea (falsa) ca asa vei economisi ceva. Si toate astea se intampla daca bugetul alcatuit este cat de cat realist. Altfel, nici nu are rost sa mai explic ca se termina cu pastile pentru “nervi”, da?

Ce e de facut? Eu v-as propune sa renuntati definitiv la ideea de “buget de nunta”.  Sa ganditi lucrurile din perspectiva inversa. Si anume: ce bani am/avem de cheltuit? Asta e bugetul vostru. Mai simplu de atat nu se poate. Nimeni nu cheltuieste mai mult decat poate. Chiar si in cazurile rare, unde se intampla ca un cuplu sa faca un imprumut la banca – da, se intampla si la noi, nu doar la americani – acel credit de nunta e luat tot pe considerente de “cat pot eu sa produc”. Asadar, nunta nu porneste de la un buget universal, in care unii se pot incadra si altii nu. 

Daca nu vreti, ca experiment sau poate din ambitie personala, o nunta restransa, organizata cu maximum cateva mii de lei, atunci as zice sa amanati sa faceti o astfel de lista. Pentru ca nu e utila, daca nu aveti niste prioritati stabilite, daca nu stiti cati invitati veti avea, daca nu ati stabilit nici macar cum ati vrea sa se intample toata povestea voastra de nunta. Serveste doar pe post de sperietoare. Si nu e sanatos deloc, dom’le, sa dormi cu sperietoarea sub pat (sau pe noptiera, pe desktop, intr-un folder pe email etc)!

Desigur, am si alte argumente, referitoare la faptul ca e bine sa aveti un buget. Sau un fel de buget. Ca e bine sa stiti unde si pe ce se duc investitiile voastre, pentru ca asta va poate ajuta sa luati niste decizii mai bune cu privire la unele servicii.

Asadar, intr-o mica faza de schizofrenie de toamna, post-sezon de nunti, ma declar impotriva unei liste de buget. Asta daca nu e chiar cazul sa aveti una 😀