bugetul cel mai mic pentru nuntaNu demult vă povesteam despre bugetul de nuntă și vă spuneam că e inutil să facem un buget  înainte de a ști exact ce fel de nuntă vrem și cum ne-am dori să ne petrecem ziua respectivă. Un buget de nuntă făcut înainte de a ști dacă vrem sau nu anumite servicii, dacă vom avea o petrecere în toată regula sau o masă restrânsă în familie, dacă una și nu alta, e făcut doar de dragul de a fi făcut și vă garantez că nimeni nu îl va urma, respecta sau ajusta corespunzător.

La un moment dat, însă, vine realitatea peste noi și e musai să ne asumăm niște cheltuieli. Care sunt sau nu pe o listă. Cum ne raportăm la aceste cheltuieli mi se pare mai important decât existența fizică a unui tabel. Cum ne împăcăm cu ideea că vom cheltui x lei pentru ”o singură zi” contează. Nu de puține ori ne afectează atitudinea față de invitați. Sunt văzuți ei ca martori ai nunții voastre sau ca simpli cotizanți? Mai departe, îi vedem prin prisma plicului așteptat la sfârșit sau ne bucurăm de fiecare contribuție, așa cum vine ea, după puteri si după plăcerea fiecăruia?

Vorbeam acum foarte puțin timp cu niște prieteni care au impresia că nunta este, încă, un fel de afacere. Că sigur oamenii invitați cotizează pentru tot ce ai cheltuit tu și ceva în plus. Evident că ei nu au plănuit încă o nuntă, nu s-au lovit de costurile reale ale unei nunți și că sunt, într-un fel, naivi. Știu că nu sunt ei o excepție. Că avem încă rude, prieteni și părinți care cred că oamenii trebuie să ”știe” că în meniu am inclus și fotograful premium, și rochia de designer spaniol, și florile făcute la atelierul chic. Că ne vom ”recupera” investiția. Nimic mai departe de adevăr.

Bugetul de nuntă se poate împărți, într-un fel simplist, în două secțiuni. Jumătate sau mai mult înseamnă meniurile de la restaurant – prima secțiune din buget. Pe acestea putem presupune, că e frumos sau nu, că le vor acoperi invitații. Oamenii vin la nuntă pregătiți cu o sumă de bani, pe care o oferă în semn de bucurie pentru evenimentul la care au fost martori.

A doua secțiune presupune orice altceva doriți pentru nuntă: flori si alte decoruri, ținutele voastre, fotograful și videograful, bandul live sau DJul, momentele artistice, toate materialele tipărite, colțul dulce, cocktail barul etc. Cu cât sunt mai frumoase și mai sofisticate lucrurile pe care le doriți, cu atât vor fi mai scumpe, de regulă. Dacă și aceste cheltuieli vor fi suportate, într-un final, de invitați, rămâne de văzut și e de preferat să presupunem că nu. Dacă vreți să rămâneți ancorați în realitate și să nu trăiți drama vieții, povestită apoi peste tot pe unde apucați, e mai bine să vă asumați o parte din cheltuielile astea, dacă nu chiar pe toate.

Și aici vine întrebarea din titlu. Cât de mare e bugetul cel mai mic pentru o nuntă? Răspunsul însă nu e unic și nu dețin o formulă universală de calcul. Folosesc cu încredere un tabel în care fac o estimare de buget, însă la un anumit punct și doar după ce am clarificat destule detalii despre ce ar trebui să fie. Însă rezultatul final va fi mereu altul și, de cele mai multe ori, mai mare decât se așteaptă oamenii să fie.

Am primit acum ceva timp o întrebare pe email care suna cam așa: Eu mi-am propus un buget de maximum o mie de euro și vreau o nuntă ca în povești. Ce spui, se poate?

Nu are rost să vă detaliez răspunsul meu, pentru că încă nu îmi dau seama dacă a fost o întrebare reală sau un email trimis din greșeală. Cert este că bugetul cel mai mic de nuntă este direct proportional cu așteptările voastre. Și nu se poate ca în povești doar pe seama invitaților. Pentru simplul fapt că, în povești, avem un regat și posibilități financiare nelimitate. În realitate, avem credite la bancă, leasing la mașină și un salariu fix și finit.

La începutul planificării unei nunți, este esențial să vă puneți două întrebări. Ce/cât vă puteți permite să cheltuiți? Cum gestionați tot ce vă doriți, ținând cont de suma rezultată la prima întrebare?

Cred că doar așa puteți evita să priviți lucrurile din unghiul greșit – acela cu ”e scump sau ieftin” – ba chiar vă veți da șansa de a deține controlul și de a face, în final, decizii sănătoase. Pentru nuntă, pentru viața voastră de dinainte și după ea.