Acum două zile am scris un articol dedicat, în principal, cuplurilor care își planifică nunta pentru anul acesta și care au, probabil, întrebări și o stare generală de nesiguranță, în contextul cazurilor multiple de coronavirus. Astăzi vreau să-mi îndrept atenția către cei care lucrează în industria nunților și care sunt preocupați de efectele imediate, dar și pe termen lung, ale pandemiei COVID-19.
Mi-am petrecut ultimele zile discutând cu colegi de breaslă din toate domeniile și am observat atât atitudini de nepăsare, cât și de panică. Desigur, acestea sunt extremele, pentru că, spre bucuria mea, majoritatea persoanelor cu care am discutat sunt rezervate și precaute, fără să atingă însă un prag irațional 🙂 În tot acest timp, pe lângă grija față de proprii mei clienți (și nunțile lor), m-am gândit și la felul în care va fi afectată activitatea mea, dar și a altor mici antreprenori din domeniul nunților.
Not business as usual.
În niciun caz nu ne putem preface că totul merge ca în orice zi obișnuită. Joc de glenze.
E o perioadă solicitantă, în primul rând emoțional. Pe lângă lucrurile care au direct legătură cu clienții noștri, suntem și noi expuși valului de informații, din social media și de la tv. Numărul cazurilor în creștere, regulile din ce în ce mai stricte, grija justificată pentru oamenii vulnerabili din viețile noastre, toate sunt motive de supra-încărcare emoțională. Nu trebuie să suferi de anxietate pentru ca zilele astea să te simți un pic ca pe ace. Această anxietate ne poate face mai reactivi, dar și mai puțin productivi. Pentru unii dintre noi, asta înseamnă că va trebui să alocăm resurse de energie suplimentare, pentru a duce aceleași sarcini la bun sfârșit.
Este sau urmează o perioadă solicitantă din punct de vedere al lucrului efectiv. Poate părea paradoxal. Da, e posibil să ai mai puține lucruri de făcut dacă se vor anula anumite evenimente, dar la fel de probabil este că va trebui să răspunzi unui număr mai mare de emailuri, cu întrebări din partea clienților tăi. Întrebări justificate sau nu, ele vor merita atenția și răspunsul tău.
Nu în ultimul rând, este o perioadă solicitantă din punct de vedere financiar. O parte dintre colaboratorii cu care am discutat mi-au spus că sunt îngrijorați, iar asta e cât se poate de firesc. Majoritatea celor care lucrează în industria nunților, în special cei care sunt pe partea creativă, au business-uri mici, chiar de familie sau cu foarte puțini angajați. Veniturile lor sunt dependente într-o mare proporție de nunțile pe care le organizează, fotografiază, filmează sau decorează. Ideea că anul acesta este posibil ca anumite evenimente să se anuleze este un motiv de îngrijorare.
Nu e cel mai cumplit scenariu
Totuși, ar fi exagerat să ne gândim că ne aflăm într-un scenariu îngrozitor sau de nesuportat. Chiar și pentru că sunt lucruri mult mai rele care se pot întâmpla. Oricând. Mai mult, sunt lucruri pe care poți să le faci pentru business-ul tău și care cred că ar putea să te ajute să ai chiar un business mai bun, oricând se va termina această criză. Ultimul lucru pe care ar trebui să-l faci zilele astea e să cazi în lacul cu disperare și să începi să-ți plângi de milă. Nu ignora munca de zi cu zi, dacă ea poate să se desfășoare într-o formă, chiar și modificată.
Ce poți să faci?
Pentru mine e esențial să știu că pot face ceva, oricât de mic. E partea plină a paharului, mecanismul meu de protecție, pe care vreau să îl împărtășesc azi cu tine. M-am gândit la câteva lucruri pe care le putem face în această perioadă și care ne pot ușura activitatea, ne-ar putea întări afacerea și, cel mai important, ne pot aduce un pic de liniște.
1. Pregătește un răspuns pentru eventualele întrebări ale clienților tăi. Poate vrei să îl faci public sau să îl păstrezi doar pentru ei, dar e bine să ai ceva pregătit. E posibil să evaluezi și să găsești răspunsuri referitoare la o politică de anulare sau de amânare a evenimentului. Sau despre alte lucruri care țin de activitatea ta în perioada următoare. Va fi mai ușor și vei scuti foarte mult timp dacă acest răspuns este pregătit în avans și dacă el poate fi transmis ușor fiecărui client în parte.
2. It goes without saying, dar mută-ți operațiunile online, pe cât posibil. Evită întâlnirile din perioada următoare. Și gândește-te dacă nu cumva acesta e un lucru care se poate păstra în business-ul tău, pe termen lung!
3. Verifică și analizează bugetul preconizat pentru anul acesta. E dificil, dar necesar, să faci asta cât mai curând. Fii onest/ă și rezervat/ă, dar revizuiește acum ce e de revizuit. Un plan financiar „de criză” te poate ajuta să vezi exact care ar fi costurile pe care ai putea să le suporți și cât exact ar trebui să recuperezi, pe parcursul anului sau în sezonul următor de nunți.
4. Fă-ți ordine în sisteme și procese. Poate ești tentat/ă să spui că business-ul tău e prea mic și că nu se aplică așa ceva. Iar eu o să-ți spun sincer că e foarte posibil să pierzi bani (sau mult timp), nu acum, ci în general, dacă nu ai un workflow bine pus la punct. Sistemul tău de lucru cuprinde toate operațiunile și toate taskurile, de la primul email al clientului și până la predarea ultimei „virgule” din contract. Poate că pierzi timp făcând de 50 de ori același lucru și ar exista o modalitate de a automatiza acel task. Sau poate că există o ordine mai bună și mai productivă în care poți aborda lucrurile. Poate că sunt lucruri care țin de comunicarea între membri echipei tale care se pot îmbunătăți. Orice ar fi, cred că nu vei avea un moment mai potrivit pentru a pune în practică un pic de strategie de business.
5. Dacă vei avea o perioadă de pauză în activitate, profită de ea pentru a face toate acele lucruri pe care le amâni de obicei. Da, termină acele articole din draftul blogului tău, editează nunta aia pe care ai tot evitat-o, scrie emailurile de colaborare pe care le tot amânai. Sau rezervă-ți timp pentru a contura acea idee de proiect nou la care te-ai gândit în ultimii ani. Știm cu toții că uneori ne dorim ca ziua să aibă 30 de ore și săptămâna 9 zile… Guess what, e cam așa (dar alfel). You get the point!
6. Dacă se va întâmpla să ai mai puține nunți anul acesta, focusează-te să le oferi clienților tăi, celor care vor alege să meargă înainte cu planurile lor de evenimente, cel mai bun serviciu pe care îl poți oferi. Go above and beyond for them și nu vei regreta niciun moment! Nu doar că ei merită asta, dar te asigur că un serviciu ireproșabil nu va trece neobservat și se va putea întoarce către tine cu mai multe recomandări, clienți mega-încântați că au lucrat cu tine și, în general, cu o stare genială de bine, pentru că tu ai fost genial/ă!
7. Ai grijă de sănătatea ta fizică, dar și de starea psihică și fii blând cu emoțiile tale! Citește o carte bună, relaxează-te cu o baie parfumată, urmărește un film interesant sau joacă-te pe calculator. Fă mișcare în casă sau joacă-te cu pisicile. Dacă le ai; dacă nu, știu eu pe cineva ;).
8. Nu în ultimul rând, chiar dacă e o perioadă în care ar trebui să eviți ieșirile și contactul cu alte persoane, îți recomand să te conectezi cu alți oameni care lucrează în industria nunților. Pune mâna pe telefon sau pe email și deschide conversații cu persoane din breasla noastră. E mai important ca oricând să ne pese unii de alții, să știm că nu suntem singuri și că grijile noastre sunt similare. Putem să petrecem, măcar o parte din timp, legând noi conexiuni, interesându-ne de colegi și colaboratori.
Vă las cu câteva sfaturi de la OMS despre cum să faceți față stresului provocat de răspândirea COVID-19.
Trackbacks/Pingbacks