Planificarea unei nunți nu pare să aibă legătură cu evenimentele globale, cu crize politice sau economice. Totuși, sunt evenimente private, iar eu una insist să mă gândesc mereu la nunți în sensul lor stric al unei petreceri intime. Dar ultimele evenimente ne arată că lucrurile nu sunt atât de izolate, de private și personale pe cât ne place să credem.

Da, acest articol este despre noul coronavirus, în contextul industriei nunților și în ce măsură acesta ar trebui sa ne îngrijoreze. Aici sunt câteva idei pe care le-am colectat și pe care am intenționat să le discut cu clienții mei, dar pe care, în acest moment, le simt foarte potrivite pentru o discuție cu toți cititorii mei.

Dacă oferi servicii sau produse în industria nunților, am scris un articol pentru tine – îl găsești aici!

Ce știm până acum? (9 martie 2020)

COVID-19 este cea mai nouă formă de coronavirus, care a apărut în China acum câteva luni (în decembrie 2019, mai exact). Este un virus care se răspândește de la persoană la persoană, prin picăturile ieșite din nas sau din gură. Aceste picături pot ateriza pe o varietate de suprafețe, de unde pot fi preluate prin atingerea suprafeței, apoi atingerea feței, gurii sau nasului. Cele mai frecvente simptome includ oboseala, febra și o tuse uscată, potrivit OMS.

Știm că aproximativ 80% dintre persoanele care contactează virusul vor avea simptome ușoare până la niciunul și că există probabilitatea mai mare de apariție a unor complicații la populațiile cu risc ridicat, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele cu alte afecțiuni medicale și fumătorii. Știm, de asemenea, analizând datele pe care le avem până acum, că este vorba de un virus foarte contagios și OMS avertizează deja despre această pandemie în curs. În prezent, nu există niciun vaccin care să împiedice răspândirea acestuia, dar oamenii de știință din întreaga lume lucrează din greu pentru a realiza un progres în lupta împotriva virusului.

Unele reglementări v-ar putea afecta planurile de nuntă

Din păcate, nu putem ști încă impactul pe care virusul îl va avea asupra industriei nunților. În România, de exemplu, suntem încă în „sezonul de post”, ceea ce înseamnă că nu sunt multe nunți sau evenimente private în următoarele luni. Primele nunți ar trebui să înceapă, în mod tradițional, la începutul lunii mai. S-ar putea ca toate să se stingă până atunci – este ceva ce nu putem ști deocamdată -, dar oamenii de știință și specialiștii în sănătate publică sunt rezervați cu privire la un prognostic pe termen lung.

Industria nunților este interconectată cu piețele de business din toată lumea. Aducem scaune, mese și articole de masă, mici decorațiuni și chiar rochii de mireasă din China. În România, avem și câteva branduri mari de rochii de mireasă din Spania și Italia. Florile sunt cultivate peste tot în lume și vândute (mai ales) prin bursa din Olanda. Mâncarea este importată în mare măsură din țările UE și non-UE. Ceea ce încerc să subliniez este că, analizând imaginea de ansamblu, nunta ta nu este o adunare locală, mică. Nu este un eveniment izolat, în condițiile unor astfel de amenințări.

Poate că trebuie să călătorești pentru nunta ta în România. Sau aveți prieteni și familie care călătoresc. Acest lucru vine să adauge la o serie de îngrijorări. Deocamdată, Ministerul Sănătății al României a dispus interdicția zborurilor din Italia și a unor reglementări stricte pentru persoanele care călătoresc din Iran și China. Germania și Spania ar putea urma, deoarece numărul de cazuri este în creștere în aceste țări. Toate evenimentele și adunările cu mai mult de 1000 de persoane au fost reprogramate sau anulate. Evenimentele sportive și alte evenimente mari, cum ar fi concertele și conferințele, au primit o lovitură imensă din aceste măsuri. Autoritățile locale ar putea impune reguli și mai stricte în zilele următoare.

La ce ne putem aștepta?

Well, nu pretind că sunt un expert în sănătate publică, dar, cu o vedere rezervată asupra lucrurilor, mă pot gândi la câteva scenarii. Fără să mă copleșesc singură, totuși.

Scenariul optimist ar fi că, odată ce vremea se va încălzi, numărul de cazuri noi va scădea încet până la zero. Asta înseamnă că, până la începerea sezonului de nuntă, reglementările, care acum par de criză, se vor relaxa și vom avea o vară normală, plină de nunți și evenimente private.

Un scenariu mai rezervat arată un pic altfel. S-ar putea să vedem reglementări foarte stricte care vor intra în vigoare în următoarele săptămâni. Unii furnizori ar putea suferi întârzieri în livrare. Piața de flori este foarte expusă acestei crize, deoarece rutele comerciale încep să se închidă. Pot exista și alte rezultate, pe care îmi e greu să mi le imaginez.

Ce putem face?

Nu am scris acest articol pentru a băga panica-n oameni și cu siguranță nu vreau să răspîndesc vești proaste. Încă încerc să fac ordine în propriile idei și să văd care sunt lucrurile pro-active și măsurile asupra cărora am cel mai mic control. Desigur, îmi doresc să văd și care sunt lucrurile pe care le putem face împreună, ca o comunitate de mici antreprenori și clienți direcți.

Pe lângă necesitatea de a rămâne informați din surse de încredere, iată câteva lucruri care ar putea să te ajute:

1. Dacă numărul planificat de invitați este mai mare de 100, verifică reglementările locale și dacă asta ar putea să presupună o aprobare specială pentru ca evenimentul să aibă loc.
2. Discută cu localul și/sau echipa de catering și verifică ce clauze contractuale se pot aplica. E important să înțelegeți ce se întâmplă dacă numărul de invitați scade semnificativ față de ce ați planificat inițial. O discuție onestă, avută din timp, ar putea fi mai bună decât să sperăm că totul va fi bine.
3. Verifică lista de invitați și acordă o atenție deosebită celor care ar trebui să călătorească pentru a veni la nuntă. Există vreun riscă să nu poată călători (din cauza unor reglementări în vigoare sau din motive de precauție)?
4. Rochia ta este comandată la un magazin local sau cu producție în afara țării? Consultă magazinul de rochii și verifică dacă există întârzieri la livrare, dar și ce măsuri se pot lua pentru a putea să ai rochia livrată la timp.
5. Același lucru este valabil și pentru bijuteriile comandate, verighete sau alte articole ale ținutelor voastre.
6. Dacă lucrați cu un wedding planner, stabilește o întâlnire pentru a discuta în detaliu despre îngrijorările voastre, ale invitaților, dar și despre unele măsuri de siguranță pe care le puteți lua înainte și în ziua nunții.
7. Încearcă să limitezi întâlnirile în perioada următoare sau mută o mare parte din ele online.
8. Poți consulta și alți colaboratori ai nunții voastre, să vezi în ce măsură aceștia au putea avea probleme cu livrarea sau participarea la eveniment. Este un moment bun pentru a aborda și preocupările lor referitoare la sănătate. Toată lumea își dorește să fie în siguranță.
9. În legătură cu planurile pentru luna de miere, verifică asigurarea de călătorie, dacă ai una, dar și ce măsuri se aplică în cazul unei anulări. Dacă nu ați stabilit încă nimic pentru luna de miere, e o idee să amânați o decizie până când lucrurile vor fi mai sigure și vor fi disponibile mai multe informații.
10. Nu în ultimul rând, luați-vă măsuri de precauție personale, în perioada imediat următoare și respectați toate reglementările locale, inclusiv restricțiile de deplasare sau de întâlnire. Evitați mulțimile și spălați-vă des și riguros mâinile.

Sper că lucrurile se vor îmbunătăți în curând și că vom începe să vedem știri pozitive despre acest subiect foarte sensibil. Avem nunți extrem de frumoase planificate pentru acest sezon, pe care ne dorim să le vedem realitate!

Tu consideri importantă preocuparea pentru acest subiect? Care sunt lucrurile cele mai importante pe care ar trebui să le avem în vedere în privința măsurilor de siguranță și sănătate?