Industria evenimentelor este greu afectată de întregul context de azi, care ar fi părut doar o poveste bizară acum nici două luni. Nunțile nu fac excepție. E greu emoțional, greu financiar, greu pur și simplu. Și devine și mai complicat, pe măsură ce zilele trec și incertitudinea crește. Probabil că n-ai ajuns din întâmplare pe pagina asta, te interesează ce se întâmplă cu nunțile sau chiar cu a ta. Așa că că merită să citești, printre atâtea păreri, și pe a mea, măcar pentru că am deja 12 ani de când organizez nunți. Ce-i drept, nicio pandemie la activ, până acum!

Timp de citire: ~ 12 minute 

Suntem norocoși

Spun asta din două motive și niciunul nu are legătură cu dispensa care permite oficierea botezurilor și cununiilor cu maximum 8 participanți. Primul motiv este că în perioada asta a anului, în România nu se fac nunți în perioada asta. În al doilea rând, avem noroc că în alte țări se fac nunți și că la noi, valul pandemic a ajuns mai târziu. Astea două vești, cumulate, ne ajută să vedem lucrurile cu ceva mai multă claritate.

În SUA, de exemplu, unde nunțile se fac cam tot anul, indiferent de sezon, evenimentele private se anulează chiar și cu câteva zile înainte de data stabilită. Sunt oameni care au visat un an întreg la evenimentul ăsta, au cheltuit sume considerabile și acum, fără să aibă prea multe opțiuni, sunt obligați să amâne sau să anuleze nunta. Faptul că în toată lumea există aceeași criză de sănătate ne poate ajuta să fim pregătiți și precauți cu toate planurile de nuntă de anul acesta.

E un joc al răbdării

Unul dintre cele mai mari pericole pentru nunta ta, în acest moment, este panica. Un cuplu panicat o să ia decizii rapide și e foarte posibil ca ele să nu fie cele mai deștepte. Pentru că panica ne blochează gândirea critică și ne face, basically, animale cu instinct de supraviețuire. Deși e o situație în care pare că primul care acționează are cel mai mult de câștigat, eu o să îndemn la prudență și la răbdare. E suficient că ești stresat(ă) pentru sănătatea ta și a celor apropiați, nu văd de ce ai vrea să adaugi acum și stresul de a nu ști exact dacă ai luat o decizie potrivită sau nu cu privire la nunta ta.

Viitorii miri care s-au panicat deja s-ar putea să nici nu fie în stare să ia o decizie, să sufere de analysis paralisis. Dacă ai început să faci grafice statistice și predicții matematice referitoare la probabilitatea ca nunta ta să aibă loc anul ăsta, te anunț că e cazul să iei o pauză, să ieși un pic pe balcon și să iei niște aer!

E posibil să ajungem destul de repede în situația în care mirii se vor bate pe zilele de vineri, cum s-au luptat pentru făină și hârtie igienică mai toți cetățenii europeni. Cei care decid în grabă să-și amâne nunta vor avea ei o dată nouă, dar vor constata că fotograful cu care au semnat contract nu e disponibil sau că data e atât de solicitată încât vor avea multe lipsuri neanticipate. Pe scurt, nu fi hamster!

Ce poți să faci pentru nunta ta?

ce se intampla cu nuntile
În primul rând, dacă nu ai deja un ajutor în organizarea nunții, nu a existat un moment mai bun să îl cauți. Fie că alegi să ceri o ședință de consiliere unui wedding planner, fie că te alături unui grup de suport gratuit pe Facebook (sunt câteva foarte bune), lucrurile vor fi mult mai ușoare dacă ai pe cineva care să înțeleagă exact rollercoaster-ul emoțional prin care treci și, mai mult, care să vină în sprijinul tău cu bună dispoziție și calm.

De astăzi, poți să-mi trimiți mie sau Adrianei Petre (Creatorii de nunți) un email la adresa sos.wedding.ro@gmail.com pentru consultanță gratuită de urgență, dacă ai nunta planificată anul acesta!

Mai departe, lucrurile sunt destul de variate. Dacă ai nunta programată în mai, e mai urgent să amâni evenimentul decât dacă ai nunta în septembrie. La fel, dacă ai peste 200 de invitați, e mai probabil să fii nevoit să recalculezi numărul final de invitați. Dacă nu locuiești în România, șansele să nu poți călători în următoarele trei luni sunt destul de ridicate, deci e mai clar că trebuie să te gândești serios la ce ai de făcut.

Evaluează-ți sincer șansele ca nunta ta să aibă loc anul ăsta, ținând cont de datele pe care le avem astăzi (orice înseamnă astăzi pentru tine). Apropo, acest articol este publicat pe 31 martie, iar lucrurile peste o săptămână pot fi complet diferite!

Indiferent ce sistem de referință folosești, e important să iei în considerare restricțiile legale, factorul de sănătate și implicațiile financiare. Dacă ajungi la concluzia că va trebui să amâni, construiește un plan de amânare și stabilește data limită rezonabilă pentru a lua decizia finală. Cu cât nunta ta este mai apropiată, calendaristic, de începutul verii, cu atât limita va fi mai puțin flexibilă. Practic, vei face un plan B solid pe care îl poți declanșa cu apăsarea unui buton (în fine, știu că nu lansăm rachete, trimitem și noi câteva mailuri 😛 ).

Cum se amână o nuntă?

Amânarea unei nunți nu este atât de complicată pe cât pare. Lucrurile se pot rezolva în câteva zile sau chiar mai puțin.

1. Începe prin a scoate un calendar (poți să faci un excel sau poți lucra pe o agendă) cu lunile de vară de anul acesta și de anul viitor. Contactează, în ordine, primii patru furnizori importanți cu care ai semnat contracte pentru nuntă, începând cu restaurantul, și caută care sunt alternativele de date disponibile, mai târziu anul acesta sau direct anul viitor. Dacă nu ai restricții super-serioase, încearcă să nu fii mofturos cu datele prezentate, nici pentru anul ăsta, nici pentru cel viitor. It is what it is!

Paranteză. În industria nunților, în acest moment e o întreagă polemică despre când ar trebui să fie amânată nunta, care mi se pare o poveste fără sfârșit. Gradul de nesiguranță din acest moment pentru ce-o să fie peste câteva luni este destul de mare, pe de altă parte, dacă nu știm ce-o să fie peste câteva luni, cum putem să știm ce va fi pe vremea asta, la anul? Deși am și eu părerile mele, momentan sunt doar atât, păreri.

2. Revenind. Nu e obligatoriu să verifici disponibilitatea cu absolut toți furnizorii, pentru că unii pot servi mai multe evenimente deodată, dar ideal ar fi să ai cât mai mulți aliniați pentru noua dată. Cel mai important este să ai sprijinul restaurantului și apoi să verifici potențialele date cu trupa sau dj-ul de nuntă, fotograful și echipa video!. Dacă ai un organizator de nuntă, e de la sine înțeles că vei discuta cu el/ea mai întâi sau că ai făcut asta deja. Organizatorul de nuntă te va scuti și de toate emailurile sau telefoanele înainte și înapoi cu toți cei implicați.

3. Apoi vei face o intersecție de date disponibile și vei vedea unde se potrivesc toți furnizorii importanți pentru voi sau, cel puțin, unde se intersectează majoritatea. E posibil să pierzi un membru al echipei și aici poți decide care este acel serviciu unde consideri că vei găsi un înlocuitor de același calibru disponibil.

4. Verifică data cu invitații esențiali (nași, părinți) și, din momentul în care ai undă verde și de la ei, poți să confirmi cu toată echipa că, în caz de nevoie, noua dată va fi X. Nu uita de deadline-ul stabilit și că va trebui curând să iei decizia finală. În acel moment, vei putea să-ți anunți și invitații despre noua dată, nu înainte de a te gândi dacă vrei în continuare să faci o petrecere cu două sute de persoane.

5. În final, nu uita să verifici și planurile de călătorie în luna de miere – dacă nu le-ai anulat deja, e important să le revizuiești cât mai curând. Aici lucrurile sunt ceva mai clare, însă, pentru că nu e prinsă doar industria nunților la mijloc, ci întreaga industrie a turismului, așa că există deja informații clare (și actualizate) pentru interdicțiile de călătorie, dar și o serie de pârghii pentru recuperarea plăților făcute.

Va avea pandemia un impact financiar asupra nunții?

Din păcate, da. Fie că îți amâni deja nunta, fie că ai decis să aștepți, costurile nunții tale vor crește, cel mai probabil, din una sau mai multe surse. În primul rând, majoritatea contractelor tale au prețul în euro, motiv pentru care vei simți fluctuațiile leului slab (în general, cu atât mai mult în condițiile actuale). E o perioadă grea pentru toată lumea, inclusiv pentru invitații tăi – unii nu vor mai veni de frică sau din precauție, alții din motive strict financiare. Apoi, gândește-te serios dacă nu cumva chiar în mod direct, veniturile tale nu au de suferit în perioada asta. Da, te poți afla în situația fericită în care lucrezi de-acasă fără probleme și chiar economisești, mai ales că s-au închis mall-urile. Dar la fel de bine ai putea fi în situația în care știrile despre șomajul tehnic încep să aibă din ce în ce mai mult sens personal. Nu în ultimul rând, dacă nu vei putea să muți toate contractele pentru noua dată, va trebui să vezi dacă și în ce condiții îți poți recupera sumele plătite în avans. În general, schimbările de plan au un anumit cost asociat, indiferent că el se traduce în prețuri mai mari sau în cheltuieli noi.

Niște date, concret?

Pentru ceea ce putem ști până acum, dacă nunta ta are loc în următoarele trei luni, e necesar să ai măcar un plan de rezervă. Deși ar fi și mai prudent să discuți deja amânarea.

Dacă nunta are loc la final de sezon și/sau dacă nu te deranjează să o muți într-o zi a săptămânii, la nevoie, atunci nu e urgent să iei o decizie în următoarele zile/săptămâni.

⇒ Factori precipitanți: locuiești în afara țării sau ai invitați de peste tot din lume.

⇒ Factori atenuanți: ai o nuntă de până la 80 de persoane, din care nu te deranjează dacă vin jumătate, iar invitații sunt toți din aceeași localitate în care are loc și nunta.

În final, cel mai bun sfat pe care vi-l pot oferi zilele astea este să stați acasă și să vă iubiți ca și când!

Cats GIF by LizaDonnelly - Find & Share on GIPHY