Cât de greu poate să fie? Iei 10 mese, și distribui câte 10 invitați – în medie – la fiecare. Îi alegi după gradul de rubedenie, după prietenii sau în funcție de vârstă și interese. E cam ultimul lucru pe care îl faci pentru nunta la care deja ai bifat o agendă întreagă de întâlniri și salariul pe un an întreg. Ce poate fi atât de complicat?
Când o mireasă mă întreabă dacă e ok să fie liniștită și dacă mai are ceva ”greu” de făcut, îi transmit un mic avertisment legat de corvoada așezării invitaților la mese. Nu glumesc cu nimic când spun că mi se pare un pas extrem de solicitant din partea de planificare. Celelalte lucruri cad pe mâna profesioniștilor, se ocupă unul sau altul să iasă lucrurile bine. Însă lista finală de invitați, împreună cu plasarea lor în spațiul evenimentului, sunt responsabilități pe care doar mirii și le pot asuma. Pentru unii norocoși e floare la ureche, însă vorbesc de majoritatea covârșitoare a oamenilor care mai au un pic și înnebunesc, încercând să facă matching-ul perfect. Se va întâmpla, mai mult ca sigur, în momentul în care simți deja că ai obosit. În momentul în care nu mai vrei să răspunzi la niciun telefon. În momentul în care ai vrea să se termine totul și să te odihnești, în sfârșit, fără niciun fișier xls deschis permanent pe ecranul laptop-ului.
Ce e de făcut? Dacă nu ești genul care să aștepte să îi cadă drobul de sare în cap, acționează preventiv. Deși trimitem invitațiile de nuntă cu trei luni și mai mult înainte de nuntă, ne-am obișnuit să lăsăm lista de invitați la sfârșit, pentru a ne feri de surprize. Asta nu înseamnă că nu ne putem orienta dinainte spre o așzare la mese care să îi mulțumească pe toți, cu puțină atenție și un pic de tact.
* Incearcă să te gândești la așezarea meselor cât de devreme poți. În funcție de numărul de mese și de tipul lor, vei stabili și numărul de aranjamente florale, numărul de fețe de masă închiriate, numărul de imprimate necesare, obiecte de decor etc. O estimare cât mai aproape de realitate a necesarului de mese duce la o planificare mai ușoară, din perspectiva timpului/energiei investite, dar și a bugetului alocat. Știu că e un cerc vicios, că nu poți ghici numărul final de invitați, însă e bine să încerci o estimare, oricât ar fi de departe de adevăr. Poți să creezi de aici scenarii de lucru utile – de exemplu, dacă sunt cu 20 de invitați în plus, vom muta staff-ul într-o altă sală; dacă sunt cu 10 mai puțini, vom lărgi ringul de dans sau vom face loc candy bar-ului mult dorit etc…
* Grupează invitații pe liste, afinități, interese, vârstă și așa mai departe. Vei avea deja nuclee potrivite pentru așezarea la mese. Oamenii care nu se cunosc cu alți invitați se vor simți mai bine cu invitați de vârstă apropiată. Dacă ai mai multe cupluri de acest fel, le poți așeza pe toate la o masă, atât timp cât nu există animozități între ele.
* Încearcă să nu ocupi toate locurile de la mese din prima așezare. Lasă loc pentru invitați anunțați pe ultima sută de metri și pentru mutări finale. E mai ușor să așezi pe cineva într-un loc ”gol” decât să trebuiască să rearanjezi o masă cu prea mulți invitați.
* Pornește plasarea la mese de la cei mai pretențioși (includem aici rudele pe care le cunoaștem, cu ”bune și rele”, șefii, invitații nașilor etc) și încheie cu aceia pe care îi simți mai înțelegători (prieteni apropiați, frați, surori etc).
* Ține cont de oamenii de legătură. Cine cunoaște pe cine? Părinții au invitat rudele din alt oraș? Încearcă să îi plasezi la mese apropiate. Nu lăsa oamenii stingheri și nu izola pe cineva, doar pentru că așa ți se pare cel mai potrivit pe moment. Gândește-te la nunțile la care ai fost și cum ai fost așezat. Dacă nu ți-a plăcut ceva, încearcă să nu repeți aceeași greșeală.
* Presupunând că vei avea mesele rotunde de banqueting, nu te sfii să jonglezi cu numărul invitaților, de la opt la doisprezece, în funcție de perechile pe care le poți crea și de spațiul sălii.
* Decât un ring de dans imens, mai bine loc suficient la mese. Dacă trebuie să sacrifici din spațiul de dans pentru a pune încă o masă, fă-o fără regret. Nu e nimic mai neplăcut decât să te lovești în coate cu vecinul de masă. Știu că vor fi mulți care îți vor sugera contrariul, începând de la dj, continuând cu un manager de salon zelos și până la echipa de coregrafi pentru dansul mirilor. Eu îți spun că prioritatea ar trebui să fie confortul invitaților. Dacă salonul e prea mic, atunci poate ar fi o idee bună să reconsideri lista de invitați.
* În final, nu uita că oamenii în vârstă ar trebui așezați cât mai departe de boxe și scenă și să aibă accesul ușor la facilități (lift, scări, ieșire, cabine de toaletă etc). Părinții ar trebui să fie cât mai aproape de rudele și prietenii lor, iar tinerilor le stă cel mai bine aproape de ringul de dans.
Ready? Steady. Party!
*Sursa foto- Style Me Pretty / Heather Roth Fine Art Photography
Trackbacks/Pingbacks