Hai să discutăm puțin despre o frază pe care am ocazia să o citesc pe aproape orice site de nunți și pe care mă văd obligată să o contrazic. Explic mai jos și de ce.

Succesul unei nunți stă în detalii

Cu siguranță, intenția celor care folosesc în comunicarea lor acest mesaj e să accentueze nevoia propriilor servicii în ecuația unui eveniment reușit. Ar vrea să spună, de fapt, că atunci când îți planifici nunta, degeaba te asiguri că ai un local decent, mâncare bună și muzică pe gustul tău, dacă uiți sau neglijezi detaliile (oricare ar fi ele). Succesul este, în acest caz, măsura în care tu și invitații tăi plecați cu acel sentiment wow  de la nuntă.

Într-o foarte mică măsură, pot fi de acord cu un mesaj de acest gen. Da, detaliile sunt importante și ele. Pot face „diferența” între un eveniment ok și unul mega-super-wow. Și pentru unii oameni ele pot însemna mai mult decât pentru alții.

sau nu

Trăim o perioadă foarte vizuală și vedem detalii peste tot. Nunta devine foarte mult despre cum va arăta, cât va fi de instagrammed și instaworthy. 

Orice idee am avea, un search pe Pinterest deschide toate opțiunile, pentru toate detaliile din lume. Și cu „detaliile” în gură, de dimineață până seara, este destul de ușor să o iei razna complet și să-ți creezi niște scenarii care nu au de-a face cu evenimentele și cu reușita lor.

Nu avem cum să discutăm despre evenimente reușite doar cu detalii. Nici nu cred că toate detaliile sunt importante (sorry!). În niciun caz detaliile nu pot acoperi deciziile neinspirate în cazul ne-detaliilor. Cam aici cred că ne despărțim în mesaj, eu și o bună parte a prestatorilor, creativilor și antreprenorilor din domeniul nunților.

Până la urmă, care e antonimul lui „detaliu”?

Total, întreg, privire de ansamblu.

S-a creat un val obositor și sufocant pentru viitorii miri, care sunt tot mai des „educați” să gândească nunta lor aproape strict din punct de vedere vizual.

Lucrez circa 10-12 luni cu fiecare cuplu în parte, pentru fiecare nuntă. Dedic foarte mult timp din munca mea să îi ghidez în așa fel încât să nu îi ia valul cu detaliile. Să se focuseze, iar și iar, pe lucrurile importante. 

Așadar, sunt nevoită să spun că, din contră, reușita unui eveniment stă în ÎNTREGUL ei! În felul în care toate detaliile și ne-detaliile se leagă și fac click cu invitații. În felul în care, privit în ansamblu, lucrurile au mers fără hopuri. În măsura în care, per total, ești bucuros/oasă că ai ales să faci nunta în ziua x, cu y invitați.

Evenimentele sunt, în primul rând, întâlniri între oameni

Dragi floriști, artiști ilustratori, creatori de imagini, decoratori și, la modul general, generatori de detalii: vă prețuiesc și respect talentul, pasiunea și afacerile. Faceți, fiecare dintre voi, nunțile „mele” și ale altora mult, mult mai frumoase!

Dar nunțile, în realitate, sunt mult mai puțin despre detalii, cât sunt despre lucrurile mari. Despre o planificare temeinică și un flow de eveniment natural. De cele mai multe ori, succesul unei nunți e asigurat de locul ales mânușă pentru nunta respectivă. Sau de lista de invitați alcătuită cu multă chibzuință. Și foarte des, de deciziile luate la timp și ne-chestionate mai târziu.

Oricând, indiferent de context, concept, temă, tradiții sau credințe, nunțile sunt întâlniri între oameni. Nu degeaba cele mai reușite nunți pe care am avut ocazia să le organizez au fost, de fapt, niște întâlniri între oameni frumoși, calzi și compatibili.

 

Detaliile nu sunt primele lucruri care ar trebui să vă preocupe în organizarea nunții. Ele vin firesc la urmă, cel puțin în sistemul de organizare și planificare pe care îl folosesc eu. Abia după ce s-au lămurit lucrurile esențiale și cu greutate. Și DACĂ mai aveți disponibilitate emoțională, psihică, financiară să vă pese!

***

Credit foto deschidere – Cromatica.