Open/Close Menu
consiliere creativă pentru o nuntă extraordinar de a voastră!

Nunta perfectă, o idee care stă în calea nunții tale perfecte

Perfecționismul nu este o calitate. Cel puțin nu ăla extrem, care ne paralizează și care nu ne permite să avansăm. Acum mai bine de un an învătam că nu poți să aștepți la nesfârșit să faci unele lucruri, în ideea că în timp le vei face perfecte. Pentru că lumea nu așteaptă ca tu să ai lucrul perfect. Website-ul perfect, laboratorul de prăjituri perfect, biroul perfect, echipamentul foto perfect etc. Dacă am aștepta ca totul să fie perfect până trecem la acțiune, nu am mai face nimic…

Industria nunților este construită în întregime pe ideea de perfecțiune. Nunta trebuie să fie perfectă și de vis, altfel nu mai e nuntă și nimeni nu mai vinde niciun pachet de ”organizat” nunți. Furnizorii au exploatat sensibilitatea mireselor pentru lucruri frumoase și interesul justificat pentru acest moment, până într-acolo încât orice alt fel de nunți decât cele ”perfecte” au devenit un non-sens. Evident, nimeni nu ar cumpăra o nuntă ”ne-perfectă”, o nuntă ”semi-perfectă” sau una cu un ușor iz de perfecțiune. Asta deși, în realitate, această perfecțiune nu e definită de nimeni. Nu există standardul de măsurare. Doar ideea. Și de aici se naște coșmarul adevărat.

Majoritatea agențiilor de nunți nu livrează către miri nunți perfecte, ambalate și de luat acasa, numai bune de pus direct deasupra șeminelui. Ăsta e un lucru clar și se vede din avion. Nunțile nu sunt nici 100% perfecte, nici extraordinar de frumoase, nici alt superlativ. Cele mai multe sunt banale. Unele sunt reușite. Puține sunt cu adevărat speciale. Oare câte or fi, totuși, perfecte?

Se întâmplă un lucru extrordinar de greu apăsător pe umerii și capul miresei, care nu mai știe unde să se uite după oamenii perfecți care vor lucra la evenimentul ei… Ei, gata, ați înțeles ideea, nu mai repet. Genul ăsta de mindset, care ar fi doar o sămânță mică și timidă, dacă nu ar exista toată industria asta, explodează. Și ne blochează. Începem să nu mai vedem pădurea din cauza copacilor. Renunțăm la drumul neexplorat și ajungem să alegem fix aceleași lucruri pe care le vedem peste tot și care nu ne plac de niciun fel, doar pentru că le-am văzut de atâtea ori, live sau doar pe diverse siteuri de nunți, alături de eticheta ”perfect”.

Ajungem să încuiem toate ideile grozave și toate proiectele interesante într-un dulap al minții, cu eticheta ”frumos, dar nu perfect”. Renunțăm la nunta cu detalii handmade, la programul cu jocuri pentru invitați, la borcănașele cu floricele, la decorul fără o tonă de flori pe mese, la tot ce intră în sfera lucrurilor încă netestate, încă nu ajunse la perfecțiune. Pentru că e greu să o iei de nebun pe un drum neumblat. E complicat rău să faci lucruri care nu se fac în mod obișnuit. Pentru că suntem undeva cu sufletul împărțit de îndoieli, de întrebări. Nu ai o poză cu acel ceva ”exact așa vreau să fie”. Nu știi dacă ceea ce ai văzut doar pe o schemă desenată pe un colț de hârtie, la o întâlnire cu wedding planner-ul, va fi la fel sau mai frumos. Și renunți. Cu totul.

Apoi pierdem. Toți. Avem de pierdut o groază de chestii care ar putea să spună ceva despre noi. Care ar putea să facă o nuntă mai puțin plicticoasă și mai puțin o corvoadă. Ne agățăm de colacul de salvare al obiectelor deja utilizate, al culorilor ”wedding-approved”, al rețetelor de program, de planificare, de bugetare etc. Și ratăm lucrurile extraordinare. Acele mici detalii care par inutile sau prea complicate. Care ies cu greu și cu multă încredere în ceva pe care încă nu poți să pui mâna. Dar care nu sunt de departe perfecte.  Îți taie răsuflarea. Sunt magice.

***

Admirăm aproape în fiecare zi imaginile de la nunțile americane și ne spunem cât sunt de frumoase. Dar nouă ne e greu să punem în practică idei similare. Pentru că ne e frică să ieșim din umbra perfecțiunii pe care au creat-o alții pentru noi. Motivul pentru care există atât de multe nunți frumoase pe toate blogurile americane, este că unii oameni nu se tem de lucrurile imperfecte. Au curaj să pună o idee în practică fără să o sucească pe toate părțile și la sfârșit să constate că e prea complicat sau prea diferit. Nu cred că e neapărat o chestiune culturală, sunt lucruri pe care noi abia le învățăm și care, pentru ei, sunt exersate de foarte mult timp.

Știu că sunt lucruri care se schimbă, că sunt câțiva furnizori care fac tot ce vedem pe pinterest si chiar mai mult de atât. Știu că sunt și cupluri îndrăznețe, care sunt dispuse să renunțe la perfect, pentru frumos. Dar nu suntem încă acolo. Nunțile noastre încă nu arată pe cât de bine ar putea, nu sunt aerisite cât ar trebui și au un strat gros de praf, care va fi curățat în timp, nu cu o furtună binecuvântată.

Când vă alegeți casa, nu o cumpărați pentru că e perfectă, ci pentru că vă place, vi se potrivește, vă vedeți locuind acolo câțiva zeci de ani. Nu ne luăm o mașină frumoasă doar pentru că în reclamă se spune că e perfectă. Cântărim ce e mai bine pentru noi cu toate deciziile importante din viață. Cred că și nunta merită aceeași atenție și considerație. Să fie perfectă, dar pentru voi.

jambor - nunta deosebita

Foto: Jambor Photography (de la o nuntă deosebită, cu detalii departe de ”perfecțiune” și extraordinar de frumoase)

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Toate drepturile rezervate © 2017