Scriu acest articol cu gandul ca sunt multe cupluri si viitoare mirese care au o frica de nunti din cauza “familiei”. Planurile de nunta sunt umbrite doar de gura mare a soacrei, ne facem griji ca trebuie sa ne separam pe mese rudele in functie de cum se inteleg intre ele, nu stim ce sa facem cu acea persoana din familie care nu prea stie cand sa lase paharul din mana si ne dedicam timp pretios din viata creand ipoteze, scenarii si povesti pe seama familiilor noastre reunite.

Stiu ca nu e cazul fiecaruia. Am intalnit si romani fericiti, vorba ceea. Uneori exageram, vedem din mici defecte ale celor din jur cele mai mari obstacole in calea “noastra”, a succesului/realizarii/bunastarii noastre. Pentru ca e in natura umana sa dam vina pe altii, fiind mult mai simplu sa ne victimizam decat sa ne schimbam noi pentru a produce comportamentul pe care il asteptam de la celalalt.

Exista un trend (as putea sa ii spun chiar un mod de viata?!) sa credem si sa acceptam ca toate familiile sunt disfunctionale.  Ati vazut si voi macar unul din miile de filme americane in care familia pare sa fie despartita de comportamentul fiecarui individ care o compune, fie ca e vorba de mama care are probleme de autoritate, de tatal care incearca sa isi regaseasca tineretea cu o partenera mai tanara sau de copilul care vrea sa depaseasca o criza adolescentina cu cat mai multa “gratie”. La sfarsit, insa, de cele mai multe ori, apare unitatea, toate piesele cad la locul potrivit si membrii familiei  se sprijina unii pe altii, acceptandu-si ciudateniile, problemele sau comportamentul deviant.

In privinta nuntilor, familiile si “ciudateniile” lor particulare pot sa scoata ce e mai bun, dar si ce e mai rau din fiecare. Faptul  ca discutam despre economii si bugete, despre contributii, orgolii, “calitatea” invitatilor sau pur si simplu pentru ca aducem in discutie reunirea, sub acelasi acoperis, a unei medii de 100 de persoane, poate sa devina o problema in sine. Din punct de vedere strict organizatoric, cu cat iti implici familia mai putin, cu atat mai bine. Recunosc, pentru confortul meu, mi-ar placea ca fiecare cuplu pe care il ghidez catre ziua nuntii sa aiba control total si sa nu depinda niciodata de nimeni pentru deciziile lor. De cele mai multe ori, asta e doar o fantezie, pentru ca in lumea reala cuplurile nu stau izolate de familie si prieteni timp de un an, pana ajungem la ziua nuntii – si nici nu ar fi chiar cel mai normal lucru, nu?

Familiile sunt cat se poate de reale si prezente si in organizarea nuntii;  sunt acolo exact asa cum erau si inainte sa te gandesti sa te casatoresti. Probabil ca cele mai multe griji pe care ti le faci sunt exagerate, insa chiar si atunci cand ai toate motivele sa fii nemultumit/a de o problema sau de o situatie, trebuie sa realizezi ca nunta ta nu iti va schimba familia, in bine sau in rau. Daca crezi ca e momentul sa se “produca” o revelatie sau o mare schimbare, probabil ca vei fi dezamagit/a de asteptari. Si daca prevezi dezastrul la orice pas, s-ar putea sa lucrezi cu atentie (si involuntar) la crearea lui.

Cand iti organizezi nunta, cu un wedding planner alaturi sau fara, nu te gandi ca poti sa schimbi comportamentul celor din jurul tau, pentru ca asta iti va consuma enorm de multa energie si vei ajunge sa crezi ca “nunta” e o culpa sau o problema. Inainte sa ajungi la sentimentul ca poate ar fi fost mai bine daca ai fi fugit cu partenerul drag pe o insula pustie, sa nu mai stie nimeni nimic de voi, fa-ti ordine in ganduri, lasa victimizarea la o parte si nu uita ca oamenii sunt ceea ce sunt, indiferent de petrecerea ta mare si pretentioasa (sau nepretentioasa, dupa caz 😛 ).

Cum ne tratam de “family drama”? Cu gentilete si calm. Ar fi bine ca toate partile implicate sa se comporte ca niste adulti, sa lase orice umbra negativa la o parte si sa fie acolo, prezenti, cu toata constiinta si cu orice compromis. Si daca sentimentul de ciudatenie si frica tot nu dispare, fiti voi primii care faceti pasul spre comportamentul asteptat de la celalalt. Fiti voi adulti, delicati si ponderati. Mai mult, luati decizii impreuna, dovediti-va sprijinul reciproc si impartasiti-va temerile unul altuia. Nu doar pentru o nunta fara probleme, ci pentru o casnicie solida si pentru un inceput de familie asa cum vi-o doriti.