Cred că aș putea vorbi în numele tuturor wedding planner-ițelor din România pe care le cunosc, dar pentru că nu le-am cerut acceptul să vorbesc în numele lor, o să mă rezum la ego-land. Mai jos vei găsi o listă de lucruri solide și inspirate pe care le poți face pentru o colaborare bună și repetată cu mine.

E un articol care cu siguranță nu o să-mi aducă prea mulți „prieteni”. Dar cred că e util și important să îl citești dacă ai aterizat aici întâmplător. Dacă nu ne cunoaștem personal și dacă nu am lucrat până acum. Și dacă te pregăteai să îmi trimiți un mesaj de colaborare. Și este plin de romgleză, așa că poți să închizi acum pagina dacă ai fobii de genul ăsta.

Nu știu cum să spun mai clar și cum să fac să nu rănesc sentimente și orgolii sensibile. If we’ve done business together, we’re good, mk? We still love each other and we’re still gonna tag and heart our cross-insta stories <3 

Am scris acest mic ghid personalizat pentru oameni noi, pe care nu-i cunosc personal, care nu știu de unde au numărul meu de telefon sau care se așteaptă să le dau o parte din business-ul meu doar pentru că respirăm același aer bucureștean. Sooo… Ești furnizor / prestator de servicii, creativ, mic antreprenor, artist și vrei să colaborăm pentru nunțile pe care le organizez? Uite aici o serie de lucruri care te pot aduce mai aproape de „visul” tău. Sau care te pot convinge că nu vom face niciodată o echipă bună și atunci nu ne mai pierdem timpul reciproc, din start. How cool is this!?

colaborare wedding planner, colaborator wedding planner, furnizori wedding planer, recomandari nunta, recomandari furnizori nunta

 

1. Get my name right

Numele meu e scris pe toți pereții acestei pagini (pun intended), pe toate canelele de socializare și în toate articolele semnate prin alte părți din marele www. E indecent să contactezi pe cineva fără să știi să-i scrii numele corect. Please get it right, basic common sense!

 

2. Folosește adresa de email cu încredere

Adresa mea de email este simplă, o găsești în pagina de contact și este singura modalitate acceptabilă (pentru mine) să mă contactezi.

Dacă ai numărul meu de telefon de la un client (al meu, al tău?) sau de la un alt furnizor, e politicos să îmi spui de unde. Ar fi super să te asiguri și că persoana care ne introduce mă anunță în prealabil, pentru că o recomandare la „cald” s-ar putea să fie mai eficientă – networking 101. În general, o listă cu douăzeci sau o sută de numere de telefon nu prea te ajută, dacă oamenii nu știu cine ești și de ce îi contactezi.

Iar dacă adresa de email pare să nu funcționeze, înseamnă foarte probabil că ai ratat pasul 1. Pff…

 

3. Nu presupune că sunt sau că vreau să devin agentul tău de vânzări!!

Nu m-am trezit niciodată cu gândul „ce bine ar fi să primesc niște oferte de comisioane, ce chef am azi să fac niște vânzări pentru (alt)cineva”!

Fun fact. Majoritatea wedding planner-ițelor pe care le cunosc se tem să-și vândă propriile servicii, lucrează mult să își găsească tonul autentic, care să le scutească de un sales pitch  care sună mai prost decât reclamele tip teleshoping. Poate că e o problemă de business feminin sau poate pur și simplu nu ne simțim confortabil să spunem „cumpără acum, mega ofertă!”.

Nu mi-am construit business-ul punând comision peste comision și nici nu voi începe să fac asta cu tine. Nu sunt intermediar de servicii și ofer transperență clienților mei. Știu, în industria nunților sunt o raritate. Dar știi ce? Chiar sunt o raritate și serviciul pe care îl ofer este extraordinar pentru clienții mei. Tu cu ce te lauzi?

În plus, volumul de muncă pe care aș putea să ți-l ofer este mic. Foarte mic. Poate două nunți pe an? Comisionul e derizoriu și cu siguranță nu e un loc din care să putem începe o discuție constructivă.

 

4. Clienții mei sunt mai buni decât ai tăi

OK, aici poate o să pară că încep să bat câmpii. Dar ascultă (citește) până la capăt. Dacă vrei, desigur, să înțelegi de ce nu vom colabora prea curând.

Dacă eu oi fi sau nu o raritate, putem să dezbatem. Dar clienții mei sunt chiar unici. Sunt cei mai buni clienți pe care ți i-ai putea dori vreodată. Pentru că sunt educați. Nu școliți la Sorbona (deși am avut niște minți eminente printre mirii cu care am lucrat), ci educați în ale nunții. Munca mea este să consult, informez și să ajut clienții să ia decizii potrivite pentru ei. Clienții mei află, înainte să lucreze cu X, ce știe să facă X, de ce e valoros serviciul lui X și au încredere că vor ști să ia o decizie pe care să o îmbrățișeze cu tot dragul.

Clienții tăi sunt de obicei suspicioși, temători și se îndoiesc rapid de deciziile lor. Pentru că nu au un wedding planner care să-i ghideze prin amalgamul de necunoscute numite organizarea nunții. S-ar putea să ți se pară că nu sunt niciodată mulțumiți. Sau ne-recunoscători. Sau pur și simplu oameni ca toți oamenii. Alt cuplu.

Clienții care aleg să lucreze cu un wedding planner sunt la polul opus. Știu să delege și au încredere în oamenii cu care lucrează. Ascultă activ și se bazează mult pe recomandările făcute de omul plătit pentru asta (hello, me again!).

Pentru asta, clienții mei merită tot ce e mai bun. Cu siguranță că cei 10% comision ar putea să fie mai degrabă transformați în grijă pentru materialul clientului meu, livrare la timp și un serviciu, știi tu, ireproșabil?! You better be ready to bring your A game. Win-win.

 

5. Nu presupune că toți wedding planner-ii sunt la fel

OK, înțeleg, ai mai discutat cu 5 wedding planneri la viața ta. Bravo ție, cum merge treaba până acum?

În mica și oculta noastră comunitate, ne cam mândrim fiecare cu abordările noastre ușor diferite. Ne îmbrățișăm diferențele și ne bucurăm să ne recomandăm clienți pe care noi nu i-am servi așa de bine, dar poate cu altcineva ar face perfect match. Nu prea avem mari orgolii (ok, dacă le avem, le ținem bine închise cu cheia). Dar cu siguranță ne bucurăm să ne ajutăm cu sfaturi și idei productive.

Oferim servicii destul de diferite și ne adresăm unor clienți și ei variați. Ceea ce pentru mine e perfect normal, pentru altă colegă de breaslă s-ar putea să fie ne-obișnuit. Modalitatea mea de a recomanda clienților un serviciu poate că e complet diferită de a altui wedding planner. Cel mai bine e să întrebi și să fii pregătit să primești un răspuns diferit.

 

6. Nu presupune că ai putea să fii în locul meu

De fapt, ai făcut atâtea nunți că și tu ai putea să organizezi nunți. Doar că nu o faci și nu ai făcut-o niciodată, așa că, for Pete’s sake, nu presupune că munca mea poate fi făcută de oricine în somn. Sau pe gratis. Sau pe vreo sumă derizorie.

Dacă ai organizat niște super petreceri, posibil că ai putea să te descurci foarte bine ca wedding planner. Dar atât timp cât nu ai fost o singură lună în papucii mei, te rog să nu ai impresia că ai fi putut face ce fac eu, doar că „ai avut altceva mai bun de făcut”.

Și eu aș fi putut face multe alte lucruri în viața, chiar sunt un om multilateral dezvoltat! Dar am ales să fiu antreprenor în industria nunților și să pun umărul la creșterea unui serviciu care ajută clienții să aibă nunți mai frumoase.

 

7. Încearcă să îmi faci munca mai ușoară

Dacă vrei să ajungi la inima mea cu adevărat, încearcă să îmi faci munca ceva mai ușoară.

Trimite-mi broșura de prezentare cu informații complete. Fii sincer cu prețurile și costurile serviciilor tale – pentru binele tău, dar și al meu. Încearcă să livrezi la timp (yes, I’m talking to you. You know who you are!). Nu presupune că vânez un discount sau că trebuie să-mi faci o ofertă, doar pentru ca apoi să regreți costul mic și să rămâi cu impresia că eu și clientul meu am fost zgârciți.

Lămurește-ți plus-valoarea și găsește cuvintele cu care să o comunici bine. 

Fii flexibil și deschis, s-ar putea ca nunta asta să nu fie ca toate celelalte nunți pe care le-ai văzut. Nu presupune că le știi pe toate, dacă nu știi nimic despre nuntă, despre clienți sau despre mine.

Și nu pleca la drum cu gândul că o să te recomand dacă nu ai ceva care să-mi atragă atenția. Un portofoliu bun, carisma personală, o ofertă cu cap, un serviciu care stârnește emoție. Ceva care să te scoată din marea de anonimi care servesc același tip de nunți, toți. I love different and I might just love your different!

 

8. THE OBVIOUS ONE

Închei cu câteva lucruri pe care sper să le consideri evidente. Dar dacă ai trecut pe lângă glumițele mele, uite că le spun și pe astea „normale”.

Îmi doresc să cunosc oameni pasionați de munca lor și să lucrez cu cât mai mulți dintre ei. Să am întotdeauna echipe super pregătite, super puse pe treabă și cu intențiile cele mai bune pentru clienții lor și ai mei.

Bunul simț e o reciprocă pe care o asum întotdeauna. Am încredere că vorbim aceeași limbă și că vrem același lucru: un serviciu bun sau foarte bun pentru client. Voi considera întotdeauna că suntem pe aceeași pagină, dacă nu te forțezi să îmi demonstrezi altfel.

Întreabă-te, înainte să mă contactezi, ce problemă rezolvi pentru mine sau pentru clienții mei – marketing 101. Dacă ai petrecut suficient timp cu business-ul tău, sigur ai identificat și la ce ești bun, care e clientul potrivit pentru tine. E important să ne întâlnim măcar parțial în această diagramă.

În cei peste zece ani de activitate în ale nunților, am avut noroc să lucrez cu o mulțime de oameni extraordinari. Da, îmi plac superlativele și nu îmi e frică să le folosesc. Cei care mă cunosc deja știu cum sunt și ce ofer în acest parteneriat. Și știu că îi prețuiesc pentru munca lor neobosită de a face industria nunților un pic mai bună, în fiecare zi și cu fiecare sezon de nunți. Pentru ei sunt recunoscătoare și de multe ori sunt motivația de a face mai mult și mai bine la rândul meu.

În final, lucrurile se rezumă la respect. Crede-mă, nu e niciodată prea mult!

 

*** Featured image photo was captured with amazing skill and lots of patient by Still Light.