Nunțile sunt, fără doar și poate, evenimente cu etichetă vestimentară. De la miri la nași, la domnișoare de onoare și cavaleri, cu care lucrăm îndeaproape pentru a crea o imagine și pentru a transmite o idee, până la părinți și restul invitaților, toți ar trebui să facă parte dintr-o poveste similară. Urmează să vă povestesc un pic despre vestimentația de nuntă, cu ce este acceptabil și ce nu. Fără să îmi doresc să scriu un articol de revistă, abordez subiectul ținutelor pentru că uneori e bine să spui și lucrurile evidente, pe care le știi a fi evidente, doar-doar vor înțelege și cei care poate nu le-ar fi cunoscut altfel.

Nu suntem la secțiunea ”bine îmbrăcat/prost îmbrăcat” a vreunei emisiuni de prost gust. Eu nu fac parte dintre oamenii cu vreun mare stil rafinat, deși, ca orice profesionist (care se expune vizual oamenilor din jur), îmi doresc să arăt tot timpul cât se poate de bine. Nu dau sfaturi de modă sau stil nici măcar cuplurilor pe care le consiliez (bine, recunosc că îmi place să discut despre rochii, stiluri, sileute și pantofi, dar o fac de plăcere, fără să am pretenția deținerii vreunui adevăr fashionist absolut).

Când spun etichetă vestimentară, nu mă refer neapărat la faptul că fiecare trebuie să se îmbrace cât mai pompos, țiplos, scorțos cu putință. Rareori nunțile (cu atât mai rar în ultima vreme, când toate nunțile se îndreaptă către cort, grădină și rustic) sunt ”black tie”. Eticheta e dictată de evenimentul în sine, dar și de locul ales pentru nuntă, de indicațiile mirilor, de concept sau tematică. Este un lucru valabil atât pentru invitați, cât și pentru furnizorii prezenți la eveniment.

Sunt două reguli de aur pe care trebuie să le avem în vedere, reguli pe care nu le enunț eu, ci mai degraba bunul simț vestimentar colectiv:

1. Nu ne îmbrăcăm în alb, crem sau ivoire decât dacă este specificat explicit pe invitație că avem un cod vestimentar în acest sens. Ceea ce nu există și nu ar trebui să existe decât în cazul unei nunți organizate direct pe iacht – and I’ve been to none so far! Valabil atât pentru costumele domnilor, dar mai ales pentru rochiile doamnelor și domnișoarelor. De evitat și pantofii albi. Cred că nu e cazul să explic de ce 😉

2. Nu ne îmbrăcăm de stradă. Oricât de lejeră ar fi o nuntă, aceasta tot este o întâlnire socială deosebită! Merită să o respectați cu haine de calitate, pe care nu le purtați zi de zi, chiar dacă nunta are loc în vârf de munte sau la malul mării.

Pe lângă aceste reguli de aur, se mai adaugă alte câteva pentru fiecare rol în parte. Nu o să evidențiez mai mult decât e cazul. Rămânem la chestiuni de bază, dictate tot de bunul simț.

Evident, doamnele și domnișoarele, oricât de singure sau sigure pe sine s-ar simți, nu ar trebui să poarte o rochie care să semene a rochie de mireasă, nefiind vorba aici doar de culoare, ci și de croi, formă și materiale. Nici o rochie scurtă-scurtă sau care să țipe după atenție. Nunta nu este despre voi, ci despre altă ființă, dragă vouă! Ca o treabă mai de finețeîncercați să faceți diferența dintre rochia de seară și rochia de cocktail și să alegeți stilul în funcție de locul petrecerii sau de indicațiile mirilor.

Domnișoarele de onoare, pentru că sunt prietenele miresei, ar trebui să se consulte întotdeauna cu mireasa legat de rochia aleasă și să accepte indicațiile de stil și culori. Pentru că nu se prea întâmplă ca mireasa să suporte cheltuielile cu rochiile domnișoarelor, nici pretențiile asupra rochiei nu prea au cum să fie foarte mari. În ultima vreme, clientele mele aleg paleta de culori sau doar materialul. Uneori și un stil anume de croi. Domnișoarele de onoare trebuie să sufere puțin în orgoliul lor de ”prințese” și să se mulțumească să fie doar ”zâne-ajutoare” pentru o zi. Până le vine și lor rândul!

Domnii ar trebui să evite pantalonii scurți, blugii, tricourile și orice fel de încălțăminte decupată. Nu vreau să intru în detalii, pentru că prefer să îmi șterg din memorie imaginea creată :))

Furnizorii prezenți la eveniment ar trebui să evite pantalonii scurți, blugii, tricourile, dar și pantalonii de sport și ”adidașii” (care sunt, în această combinație, albi, fără excepție!). Pentru că suntem la muncă, putem să îmbrăcăm hainele care ne ajută să ne facem munca ok. Ar fi ciudat să văd o tipă fotograf cu o rochie de seară paietată și cu spatele gol ^_^ Evident, și noi trebuie să ținem cont de tipul nunții. Cu cât mai formală, cu atât mai eleganți. În rest, business casual works most of the times!

Să vă fie de bine!