Când spunem miresici, ne gândim cu toții (cel puțin noi, prestatorii de servicii) la forumul omonim, indiferent de vechimea acumulată în industria nunților. Sunt conștientă că folosirea termenului, atât în forum, cât și printre prestatorii de servicii pentru nunți, este însoțită de un grad ridicat de drăgălășenie, fără niciun fel de intenție malițioasă. Am colaboratori care se folosesc de el natural, ori de câte ori discută sau scriu despre clientele lor. Știu că uneori simțim nevoia să generalizăm, de dragul simplificării, să punem o etichetă clientelor și potențialelor noastre cliente. Iar cea de mireasă este cât se poate de firească și de contextuală. Dar folosirea acestei etichete, cu diminutivul de rigoare, a devenit obositoare și stridentă.
În același timp, sunt convinsă că persoanele care lucrează în industria nunții sunt atente la imaginea lor, la felul în care se exprimă și la mesajele pe care le expun către public. Măcar pentru a evita repetiția, dacă nu pentru a ne diferenția de piața forumului omonim, sper ca anul acesta să ne iasă din vocabular, încet-încet, cuvântul miresică.
Cel mai des îl vei auzi de la vreun lăutar, dedicație „pentru domnișoara miresică”, cu distorsul de rigoare. Dar cuvântul face parte din vocabularul multor antreprenori și creativi din industria nunților. Nu știu exact cum vă raportați voi la acest cuvânt, dar intuiesc că pentru o femeie care se pregătește să se căsătorească sau care abia ce-a comis-o, nu e în niciun caz un compliment. Ba din contră, mi se pare că are, cel puțin prin repetiție excesivă, o conotație negativă, la fel ca domnișorică sau femeiușcă.
Clientele cărora ne adresăm sunt, în primul rând, femei. Puternice și independente, frumoase și iubitoare, sensibile și pline de viață. Uneori, persoanele cărora le vorbim ca unor copile fără creier sunt antreprenoare la rândul lor, alteori sunt deja mame! Orișicum, în cele mai multe cazuri, cuvântul miresică este un apelativ care le micșorează statutul social, realizările, personalitatea și identitatea!
Ultimii ani mi-au arătat că ne putem debarasa de cuvinte și expresii nefericite, chiar și atunci când pare că doar ele îți pot aduce atenția publicului țintă. Am scăpat noi de decorațiuni. Am ocolit cât de cât monstruosul bridezilla. Cocardele, husele de scaun și furatul miresei încep să fie percepute deja de nefăcut și negândit în același context cu nunta.
Poate sunt șanse mari ca în anul de grație 2018 să nu mai folosim diminutive cu privire la clientele noastre. Chiar dacă toate sunt „frumușică-păpușică”!