Aceasta e o declarație de dragoste. Pentru toți DJii care au avut la un moment dat curaj să facă concurență tarafelor și formațiilor de nuntă, într-o vreme în care lumea spunea că nu se poate nuntă fără lăutari. La propriu. Am iubit ideea de DJ și nu am nicio problemă când în bugetul nunții nu e loc de formație, de band cu renume sau măcar de un program cu gurist și negativ. Ba din contra, dacă nu e loc, sunt fericită să recomand DJi buni, serioși, care își fac treaba exemplar.

Mi se întâmplă să aud des că e greu să găsești un DJ bun. Sunt conștientă de asta. E chiar greu. DJii sunt mulți, câtă frunză, câtă iarbă. Pe de o parte, pentru că, la fel ca în cazul fotografilor, startul meseriei de DJ este asigurat de echipamente din ce în ce mai accesibile. Pe de altă parte, pentru că e una din acele ocupații care îți oferă libertatea după care tânjim toți, mai devreme sau mai târziu. Unii se apucă de dj-eală cu o pasiunea nebună, alții doar din lipsă de altă ocupație și e ok oricum ar fi.

De aici intervine, însă, problema. Aceea cu auto-educația. Cu ce se face și cu ce nu. Cu rușinea mea de a îți spune că ești îmbrăcat în trening (sau ceva similar) și că nu se cade să vii îmbrăcat în trening. Cu rușinea mea și mai mare de a îți spune că microfonul nu e pentru tine, că aș vrea să nu te aud spunând nimic toată seara. Fără ”domnișoara miresică”. Fără dedicații de la nașu mare.

Și fără servicii pe care nu ți le-a cerut nimeni. Cum ar fi laserele. Pentru că la nuntă nu e nevoie de atmosferă de club. Și pentru că ai în jurul tău fotografi și videografi pe care îi vei deranja , cu siguranță, cu luminile tale în picățele. Care ies, ale naibii, în toate fotografiile! Și care mai au și puterea magică de a deregla filmări și de a strica aparate de mii de euro. Se întâmplă, am auzit și mi s-a confirmat. Ce dacă oamenii care te-au angajat ți-au spus că nu vor nimic din toate astea, te gândești tu serios, sigur o să le placă…. Îți spun eu sigur că nu. Sau poate că mașina aia de fum zăcea acolo în portbagaj și ai descărcat tot, așa că vrei să o folosești. Greșești, îți spun sincer. Sau ai fost extra zelos și le-ai pus tu pe toate într-un pachet și i-ai păcălit pe ”fraieri” (a se citi miri) de vreo doua sute de euro. Bravo!

E foarte probabil să nu vrea nimeni nimic altceva decât să pui muzică. Și să o faci corect, cursiv, cât mai atent la invitați și la lista de preferinte trimisă anterior de mirii care te plătesc.

N-ar fi rău nici să acorzi fiecărui cuplu un minim de două ore din viața ta și să treceți în revistă gusturi muzicale, momentele speciale și preferințe diverse. Pentru că, dragul meu DJ, prea te-ai făcut comod. Prea ai impresia că vii cu aceleași melodii și lumea o să țopăie de fericire că ascultă o melodie pe care o cunoaște. Ești leneș și te înțeleg. Pentru că ”schema” merge la 99% din nunți. Dar sculele tale nu îți duc contractul la bun sfârșit. Și promit solemn că voi sfătui pe oricine să nu te plătească, dacă nu e mulțumit.

Ai emoții? Bun, așa ar trebui. Acum stai un pic și gândește-te. Cum să faci tu să fie clienții mulțumiți? Nu laser, frate!

 

Foto cover – David Murray Weddings.

Acest articol a pornit de la postarea fotografilor Andreea și Florin, aka Family Studio Photography, despre DJi și laserele lor. Așa mi-am adus aminte că am un of mare de spus 🙂