Coordonarea din ziua nunţii este unul din serviciile pe care le ofer clienţilor mei şi reprezintă, din punctul meu de vedere, partea cea mai consistentă şi mai complicată a întregii munci de planificare şi organizare.  Dacă spun, de obicei, că serviciul de wedding planning nu este esenţial şi că orice cuplu normal se poate descurca foarte bine şi fără un organizator care să le lumineze calea, in privinţa coordonării zilei cu pricina, am o altă părere. Nu vreau să spun acum că e foc şi pară fără coordonator, dar lucrurile sunt mult, dar mult mai simple când el(ea) există, ziua decurge mai liniştit, oamenii sunt mai organizaţi şi, în final, mirii se pot bucura în voie de toată petrecerea la care au muncit şi pentru care au plătit atât de mult.

Ce înseamnă, de fapt, coordonarea din ziua nunţii? 

Ai planificat ca o nebună (sau ați planificat ca doi nebuni, în cazurile frumoase și fericite) luni de zile o petrecere mare, cu niște costuri uriașe, pe care probabil că vei încerca să le înțelegi mult timp de acum încolo. Ai început să citești zilnic blogurile din domeniu, ți-ai făcut conturi pe tot felul de site-uri, ai ales, într-un final, o groază de lucruri și te-au apucat toate emoțiile ”de dinainte”.

Cine o să primească buchetele?  Cine așează place-card-urile la locul lor? Oare totul o să arate așa cum am planificat? La ce oră vine fotograful? Unde așezăm masa staff-ului? Când dansăm primul dans? Când voi ști că totul e în regulă, când vom putea să ne relaxăm de tot?

Coordonarea din ziua nunții înseamnă că cineva are grijă de toate lucrurile astea și de multe altele în plus. De la primele minute ale zilei, până la ultimul moment. Evident, ideal ar fi să alegeți o persoană cu experiență, care se ocupă de asta în viața de zi cu zi. Cum ar fi… un wedding planner. Alte opțiuni?

Dacă vi se pare că aveți deja opțiunea asta inclusă în pachetul ”restaurantului”, think again și îmi pare rău să vă dezamăgesc. Planner-ul unui local înseamnă, în cel mai bun caz, un coordonator al echipei interne. Nu verifică dacă sunt lucrurile exact cum ai fi vrut, nu ține legătura cu toți furnizorii și nu se implică dincolo de atribuțiile pe care i le-a trasat șeful ei/lui, care o/îl plătește.

O opțiune ar fi să rugați pe cineva din familie sau dintre prieteni să facă asta pentru voi. O prietenă foarte bună (și nu pot să subliniez suficient cât trebuie să vă fie de bună această prietenă, cum trebuie să vă cunoască și din priviri și cât de pasionată de nunta voastră trebuie să fie), sora, cumnata, mama. Cineva. O persoană de sacrificiu, care se va bucura mai puțin de nunta voastră, dar care va ști pe de rost toate ”problemele” din viețile ospătarilor și care va asista, poate cu regret, poate cu inima plină, la o petrecere la care nu se simte chiar ca un invitat. Pentru că nici nu e. În unele cazuri funcționează fără probleme, în altele nu.

O discuție draguță cu o persoană care se căsătorește anul acesta mi-a adus în față acest ”altele nu”. Ea îmi spunea, printre altele, că își dorește să lucreze cu un wedding planner, în special pentru partea de coordonare din ziua nunții. Pentru că a făcut asta pentru sora ei, cu puțin timp în urmă și a fost, citez, ”cea mai urâtă nuntă la care am fost vreodată”. Pentru că a simțit tot stresul familiei și ceva probleme de la fața locului și nu s-a putut bucura de nuntă cum ar fi trebuit.

Ce ofer eu?

Dacă vrei să mă ocup de ziua nunții tale, trebuie să știi că ar trebui să mă contactezi cu ceva timp înainte. Deși e vorba doar de o zi, nu e vorba chiar de o singură zi. În plus, există posibilitatea ca data nunții tale să se suprapună cu alt eveniment, așa că va trebui să faci pe cineva din familie nefericit (sau să te descurci și fără un coordonator, cu așteptări realiste sau stres nejustificat).

Eu încep să lucrez la ziua nunții tale cu aproximativ o lună înainte de ziua Z, când preiau toate informațiile, de la cum îi cheamă pe oamenii aleși să îți furnizeze diverse, până la detaliile legate de decor, meniu, momente, invitați care vin din alt oraș (sau țară) și orice alte detalii relevante. Programul din ziua nunții îl creionăm împreună, apoi ne vedem fiecare de ce știe mai bine. În ziua nunții, sunt acolo unde e nevoie de mine, mă asigur că toată lumea știe ce are de făcut, încerc să fiu un filtru de informații, ofer indicații invitaților rătăciți, mă ocup de preluarea livrărilor și de verificatul salonului, în timp ce voi zâmbiți, langa prieteni și familie sau doar pentru fotografii, dar din inimă.

Și mă țin dumnezeiește de programul vostru, dacă nu se stipulează altfel de la mireasă chiar în dimineața cu pricina, pentru că, evident, se mai întâmplă să ne și răzgândim, și nu e nici o problemă cu asta. Las loc și de surprize, dacă este cazul. Mă ocup de tot ce vreți voi, cum vreți voi. În limita celor două mâini, a celor două picioare și a lipsei totale de capacități supranaturale de a împiedica vremea capricioasă. Sunt omul vostru.

De ce ai nevoie de coordonare? 

Am spus și la începutul articolului ca nu trebuie să te aștepți la vreun mare dezastru dacă nu ai un coordonator sau un wedding planner lângă tine. De fapt, au fost nunți la care nu am recomandat serviciul de coordonare, pentru că lucrurile erau din capul locului foarte clare, oamenii erau stăpâni pe situație și ziua se anunța cât se poate de liniștită. Dar am și auzit oameni care (după nuntă, din păcate), îmi spuneau că, dacă ar putea să dea timpul înapoi și să schimbe un singur lucru la nunta lor, ar angaja pe cineva să se ocupe de tot ce se întâmplă acolo, în ziua lor lungă și agitată. O zi care trece mai repede decât crezi, care e mai obositoare decât te aștepți și de care ar trebui să profiți cât mai mult. Pentru asta, ai nevoie de o persoană dedicată, care a mai făcut asta, care își asumă responsabilitatea unor eventuale neplăceri și care îți poate oferi timp. Pentru fotografii cu cei dragi, pentru o ședință foto de măcar o oră, pentru a nu întârzia la biserică, pentru a savura un cocktail cu soțul tău, în timp ce invitații își găsesc locurile la mese, pentru a îți spune în gând, până se vede din avion, cât ești de fericită și cum îți dorești ca noaptea să dureze o veșnicie.

 

P.S. Am găsit fotografia de mai jos pe Facebook, într-un album intitulat, foarte inspirat,  Not every picture is worth a thousand words. But some are. Mi-a plăcut tare și m-am gândit să împart cu voi starea de bine!

be light photography

Foto: Be Light Photography www.be-light.ro