Open/Close Menu
consiliere creativă pentru o nuntă extraordinar de a voastră!

Cât de diferit e “diferitul” tău?

Îl pot descrie în amănunte scenografice. Sentimentul că vrei ceva diferit, nemaivăzut și interesant, care să lase toată lumea cu gura căscată. La nuntă, evident. La nunta ta, mai exact. Știu ce simți când îmi spui că ești “invitat de profesie”, că ai văzut totul și că nimic nu te (mai) impresionează. Că ai vrea sa faci totul pe dos, doar ca sa fie altfel.

Nevoia de a fi diferit. De a fi altfel, mai bun/tare/destept/curajos/teribilist/inventiv etc. În materie de nunți, “diferit”-ul s-a nascut prin opozitie cu “tradiția”. Și aici nu mă refer deloc la o opoziție față de nunta tradițională populară, ci la “tradiția” unor servicii, unele dintre ele extrem de slabe sau kitsch, altele doar mult prea des întâlnite pe la nunți.

Înteleg că nu vrei o nuntă ca oricare alta. Nici eu nu doresc asta pentru nimeni. Știu momentul acela când ai fost la o nuntă cu o petrecere banală, care nu ți-a transmis nimic deosebit. ”A mea va fi diferită!”, ai spus în gând, sperând doar că vei putea face față saltului în necunoscut, neumblat, neîncercat. Și ai ajuns în fața mea – sau a altuia – și ți-ai pierdut avântul. Ai început, ușor-ușor, să plănuiești o nuntă.

Modalitățile de a avea acel ”diferit” la nuntă nu sunt infinite. Ba din contra, sunt chiar doar câteva. Pentru că, pe de o parte, avem un vid de servicii dedicate (aviz celor care caută o nișă de business). Pe de altă parte, nunta are un format ”standard” pe care nimeni nu are cum să îl desconsidere – vorbim de partea aia cu doi oameni care se căsătoresc și își invită rudele și prietenii să celebreze momentul împreună.  Ăsta este scheletul imposibil de contestat al oricărei nunți. Și ne rămâne să ne ”jucăm” cu câteva alegeri cu care sperăm să ajungem la un rezultat diferit față de ce am văzut, față de ce ni s-a ”servit” până acum, în materie de nunți. Când vorbim și de un buget mai mic sau egal cu media, deja trebuie să ne punem creativitatea serios la bătaie ca să legăm un scenariu altfel.

Apoi, nunta nu este un spectacol. Chiar dacă poate să devină, cred că nu ar trebui. Nunta nu este o petrecere ca oricare, dar nici un amalgam de programe artistice, momente surprinzătoare și meniuri extravagante. În plus, atunci când te gândești la nunta ta în termeni apocaliptici, ”totul sau nimic”, ar trebui să ai în vedere că oamenii, în general, și invitații tăi sigur nu fac excepție, știu la ce să se aștepte de la o nuntă și o ”acceptă” așa cum este – de cele mai multe ori si cu un dram de entuziasm. Cu toate rutinele, cu tradiții sau ușor modernă, cu înșiruirea felurilor de mâncare, cu muzica pe care se dansează, de obicei, la nunți.

Ce vreau să spun este că nunta nu e un monstru îngrozitor care așteaptă să fie schimbat numaidecât în ceva bun și nemaivăzut. Nu e cel mai rău lucru din lume, chiar dacă se petrece după niște standarde învechite. Ca să schimbi totul, ar trebui să schimbi mai întâi toată piața de furnizori. Sau să pleci în creierii munților (ori pe o insulă pustie) și să faci exact așa cum vrei tu, fără să ții cont de oamenii dragi. Sunt convinsă că nici tu nu ești atât de determinat încât să ignori unele rituri, nu vei pleca în expediție, unde să faci treaba asta în secret și nu vei dori altceva decât o petrecere fără incidente, cu muzică și mâncare bună, la care toată lumea să simtă lucrurile pe care le simțiți și voi. Pentru că de asta faci o nuntă, până la urmă!

Cât de diferită vrei să fie nunta ta? Unde tragem linie și spunem că e prea mult? O fi bine și cu nunți ”altfel”. Și mai bine ar arăta tot peisajul dacă l-am umple cu nunți autentice. Cu nunți la care nevoia de a fi diferit nu e pusă mai presus de orice, ci doar în slujba alegerilor potrivite. Dacă am porni de la esență și nu de la detalii. Și credeți-mă că, în momentul în care vă legați viața cu persoana pe care o iubiți cel mai mult pe lume, toate celelalte lucruri sunt detalii.

Când vă gândiți data viitoare la nunta voastră, vă îndemn să analizați un pic ce înseamnă pentru voi nevoia de a fi diferit. Ce simțiți că nu face parte din voi și ce vreți să schimbați. Nu presupuneți din start că e ușor (sau ieftin) să faceți cu totul altfel decât fac toți. Și încercați să nu schimbați orice doar de dragul de a vă demonstra, în tur de forță, că a voastră (nuntă) e ceva ce nu s-a mai văzut. Pentru că e posibil să coste nejustificat de mult. Pentru că e posibil sa vă epuizeze toate resursele de energie, chiar și cu ajutorul unui organizator de nuntă. Pentru că s-ar putea, pur și simplu, să fie o călătorie emoțională care nu merită trăită.

Concluziile le trageți voi. Să fiți sănătoși și să vă petreceți pe la nunți cât mai pe sulfetul vostru!

Foto văzută pe www.nuntafoto.ro  - Aurel Vîrlan

Foto văzută pe www.nuntafoto.ro – Aurel Vîrlan

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Toate drepturile rezervate © 2017