Oricine a lucrat deja cu mine știe că sunt un om rezonabil, în toate privințele. Doar că devin extrem de pretențioasă când vine vorba de locul de desfășurare al evenimentului. Motivul cred că nu are așa de mare importanță. Cel mai probabil am acumulat, de-a lungul timpului, tot felul de discuții imaginare cu diverși manageri de restaurant care se terminau cu mine scoțând flăcări peste capetele lor (foarte, foarte mici, în comparție cu al meu). Genul ăsta de finalitate a unei discuții a fost (și va rămâne) doar imaginar. Din păcate, mai mult de a pune o întrebare incomodă atunci când e cazul și de a cere lămuriri suplimentare de la oamenii care conduc aceste adevărate mașini de făcut bani, care sunt locațiile pentru nuntă, nu mi-am permis să fac. Pentru că, ce-i drept, clienții au nevoie de soluții, nu de certuri. Au nevoie ca oamenii să colaboreze, nu să își pună bețe în roate unii altora. Și așteaptă un fel de control al situațiilor, din partea mea, în primul rând.

Cum alege omul normal locul nunții

Partea cu alesul locului pentru nuntă se petrece în două feluri. Fie ai ales restaurantul înainte de a mă angaja pe mine (ok, recunosc, orgoliul meu suferă un pic, dar încerc să mă tratez) și atunci s-ar putea să te trezești cu tot felul de întrebări legate de lucruri pe care nu le-ai luat în considerare (cum ar fi cele legate de spații adiționale pentru depozitat diverse, de numărul de persoane care vor asigura servirea, de controlul luminozității în sală șamd). În același scenariu, există posibilitatea să apară unele probleme mai serioase, însă eu plec mereu de la premisa că toți clienții au chibzuit bine înainte de a semna un contract și că au cântărit plusuri și minusuri, alegând ce e mai bine pentru ei. Nu îmi rămânde decât să încerc să mă adaptez unor situații, chiar dacă nu e tot timpul ușor.

Se mai poate întâmpla și să alegem împreună un loc, iar aici o să vezi care sunt prioritățile mele și care sunt probleme care pot scăpa ochiului necunoscător. Dar să continuăm discuția cu prima variantă, aceea în care îți alegi singur restaurantul…

Cum alegi tu locul nunții? Așa cum ai fost învățat din zeci de articole scrise pe bloguri diverse și prin forumuri de specialitate. E primul lucru pe care îl faci pentru nuntă, după ce ai o listă minimă de invitați. Căutând o sală cu o capacitate apropiată de numărul tău de invitați. Uitându-te la prețul meniului și comparând ofertele în amănunt. Întrebând în stânga și în dreapta, pe aceleași forumuri sau printre prieteni, dacă știu ceva despre acel restaurant, dacă au fost pe-acolo la vreo cumetrie, dacă le-a plăcut au ba.

Ce nu ai în vedere? 

Câteva detalii îți vor scăpa de la prima întâlnire cu managerul de evenimente angajat la mașina de făcut bani (bine, și de făcut mâncare în fiecare sâmbătă, cel puțin). E normal să nu te gândești că spațiul pe care îl vezi și despre care ți se jură că poate acomoda până la 150 de persoane, nu este de fapt potrivit decât pentru maximum 120, hai 130 de invitați. Să nu întrebi câți ospătari vor servi la un număr de x mese și persoane. Sau să crezi de bună informația (falsă) că un ospătar poate să acopere fără probleme 20 de invitați.

E normal să uiți să întrebi de toalete, să fii sigură că sunt suficiente pentru numărul tău de invitați și că vei avea loc cu tot cu rochia uriașă cu trenă, acolo unde de obicei merge câte o singură persoană – doar că, mireasă fiind, s-ar putea să ai nevoie de ajutor și să fiți două..

Nu e nimic greșit să nu întrebi dacă lumina din sală se poate diminua, dacă prizele pentru sonorizare sunt legate pe aceeași linie cu frigiderele lor din bucătărie, dacă au avut probleme cu pene de curent, dacă au generator funcțional, dacă au un handy-man la dispoziție, în caz de orice etc.

La fel de firesc e și să nu te intereseze toate aceste detalii și să nu dai o importanță atât de mare locului în sine, lăsându-te sedus de oferta de nuntă all inclusive pusă în față și de siguranța cu care îți vorbește event managerul, un pic pedant, un pic de sus.

Nu e normal să primești răspunsuri în dodii, însă. Nu e normal să fii refuzat când ai o cerință specifică și rezonabilă, să nu se caute soluții pentru a acomoda situații particulare, mai ales când oamenii aștia vă vor suge jumătate sau mai mult din bugetul nunții… Când te lovești de astfel de atitudini greșite (pentru brandul lor, în primul rând), mai bine fugi cât vezi cu ochii.

Nu mi se pare frumos nici să spui clientului tău (datorită căruia ai ce mânca, btw) că e mai bine să vină el cu fețele lui de masă, că ale tale-s cam vechi și uzate. Sau că nu putem să folosim scaunele fără huse, pentru că le strică invitații… Sunt lucruri pe care le-am întâlnit la hoteluri maricele, la restaurante care par frumoase și la saloane de nunți amenajate impecabil.

Pentru mine, lupta cu managerii de evenimente (din restaurante sau hoteluri) slab pregătiți și cu șefii de sală de pe vremea comunismului – cu unele mici excepții – este un adevărat exercițiu de voință. Constant, încerc să nu îmi las capul de dragon la vedere și să nu le dau foc cu flăcările care îmi ies pe nas.

De aceea, când găsesc un om bun, care s-a pregătit mult să facă un loc plăcut, care își știe atribuțiile și salonul ca în palmă și care mai e și un pic flexibil la tot felul de cerințe bizare, simt că l-am apucat pe Dumnezeu de-un picior și nu îi mai dau drumul, până se plictisește el de mine… Se întâmplă rar, și este trist că în tot Bucureștiul ăsta mare, cu peste 400 de restaurante și alte unități pentru evenimente, eu nu pot să număr pe mai mult decât degetele de la cele două mâini locuri faine, cu oameni faini, unde putem face nunți frumoase, fără să ne doară capul după.

Nu zic că le-aș ști eu pe toate, dar în privința restaurantelor și saloanelor pentru nuntă am o părere fixă și nu cred să mi-o schimb prea curând. Așadar, la o medie de zece nunți pe an, sper doar ca măcar două să nu fie în București :)))

***

Concluzia ar fi următoarea. Când mergeți să alegeți locul nunții, ridicați ochii din broșura de meniuri și priviți în jur. Remarcați respect pentru clienții de zi cu zi (dacă e vorba de un restaurant)? Spațiul este amenajat cu bun gust? V-ar face plăcere să cinați acolo vreodată? Omul din fața voastră este conștient că aveți și alte opțiuni? E interesat, măcar un pic, de ideile voastre? Vă propune soluții? Dacă da, sunteți norocoși și ați găsit un loc unde s-ar putea să îmi placă și mie să organizez o nuntă. Dați-mi de veste, mai devreme decât mai târziu 🙂

the wedding house - loc de nunta ca in povesti

Foto – The Wedding House – un loc minunat pentru nunți geniale… Just wait and see!