Am mare noroc, pentru că nu mă prea lovesc de problema asta. Clienții mei sunt din ce în ce mai faini și mai înțelegători, mai atenți și mai educați (vizual și în ale nunților), așa că rar ajung să mai discut despre decorul sălii ca despre o problemă în sine. Discutăm despre flori, logistică, poate concept pe alocuri. Dar am avut de la începuturile aventurii mele în ale organizării o senzație de repulsie la ideea de a orna/decora o sală (de evenimente).
Minunați cum sunt ei, clienții mei, tot se mai întâmplă că se mai înfiripă o idee – un articol pe o revistucă lucioasă (online, dar tot lucioasă), un sfat binevoitor de la managerul restaurantului, insistențele vreuneia din mame sau pur și simplu un moment de slabă inspirație, și mai ajungem și la discuțiile astea cu ”ce facem cu sala”. S-a mai scris, și chiar foarte bine, pe subiect. Adică probabil că nu voi spune nimic nou. Vreau doar să punctez câteva aspecte de care să ținem cont când ne gândim la nuntă și la cum afectează ”decorațiunile” percepția generală asupra unui eveniment.
În primul rând, trebuie să ne gândim dacă o sală trebuie decorată sau nu. Răspunsul meu va fi mai mereu nu, cel puțin pe zona de localuri care îmi plac mie și pe care le recomand cu drag. Un local căruia să zicem că ai putea să îi aduci ceva în plus, prin decor, ar fi cortul de nuntă (oricâte drapaje și candelabre ar avea el). Să zicem. Deși, dacă ai ales un cort de nuntă, trebuie că îți plac lucrurile mai simple, din capul locului.
În al doilea rând, știu că vă gândiți mereu la ce vor spune invitații. Dacă nu aveți huse pe scaune sau chiar fețe de masă până în pământ, dacă nu aveți lumini arhitecturale sau mașină de baloane, dacă nu e o arcadă la intrare, una sau alta. Adevărul este că majoritatea invitaților nu dă doi lei pe ”decorațiunile” de sală. Nici pe tulle-ul de pe scară, nici pe covorul roșu de la intrare. La propriu. Nu vei primi nimic în plus (în plic) pentru decorațiunile “extraordinare” și nimic în minus pentru lipsa lor.
Ce contează cu adevărat este imaginea de ansamblu. Atmosfera pe care reușești să o creezi. Și aici vorbim, de cele mai multe ori, de lucruri de finețe, de priceperea unui decorator sau designer de evenimente de a pune în valoare un salon. Sau de a ascunde anumite defecte. Părerea unui designer de evenimente poate cântări mult. Doar că nu-i găsești pe toate drumurile pe acești decoratori pricepuți. Și nici nu costă tocmai puțin. Ba, ca să vă sperii până la capăt, costă enorm. Și pentru că nu vrei să plătești expertul în problema cu decorul, ajungi să apelezi la serviciile conexe. Îi ceri wedding plannerului să te ajute cu idei. Deși wedding plannerul nu are școala de arhitecți în portofoliu (în cazul de față, cel puțin). Sau floristului. Care face buchete faine, dar nu trebuie să aibă neapărat idei de ”amenajare”. Și rămâi cumva nemulțumit(ă) pentru că dorința ta de a decora sala, care ți-a fost mai întâi indusă de o industrie măricică de fabricat decorațiuni de nuntă, de cele mai multe ori de o calitate îndoielnică, rămâne nesatisfăcută. Ai impresia că lipsește ceva. De cele mai multe ori, orice ai putea aduce într-o sală, fie ea restaurant sau ballroom, ar fi în plus.
Și aici ajungem și la partea finală, cu scenariul cel mai dureros. Nu îți place sala aleasă. Ai ales-o pentru că avea meniul convenabil, pentru ca așa ți-a recomandat cineva, pentru că trebuia să mulțumești zece părți din familie sau pentru că ai intrat în panică. Sau pentru toate și altele în plus. Fie că o spui franc, fie că o ții pentru tine, rezultatul este oricum același. Vei lăsa atitudinea asta să se reverse către toți cei despre care tu crezi că ar putea să te ajute și nu o fac. Vei fi supărată când floristul îți spune că nu se potrivesc aranjamentele mult dorite de tine cu stilul sălii. Vei vrea să recreezi o imagine care nu are nicio legătură cu restaurantul pe care l-ai ales. Și de aici începe circul. Ce fețe de masă alegem? Ce huse de scaune se potrivesc și cum acoperim pereții cu flori, tulle, ghirlande de lumini și alte nebunii?
Costurile sunt pe măsură. Și le vei plăti pentru că meniul era mai ieftin cu 20 sau 50 de lei. Iar rezultatul nu va fi niciodată pe măsura așteptărilor. Nu mai zic de cazul în care ajungi să discuți cu un yesman de la vreo agenție, care te umple cu un pachețel și o ofertă pe măsura așteptărilor tale, fără să aibă răbdarea sau interesul să îți spună că nu are rost și nu merită efortul financiar de a împopoțona sala cu te miri ce.
Bine, în cazul fericit în care ai ales să lucrezi cu un wedding planner, te va feri el de experiența asta. Și tu nu vei ști să-i mulțumești. Sau vei aprecia, într-un final, rezultatul decent în comparație cu dezastrul care ar fi putut fi. Contează mai puțin. Important ar fi doar dacă ai realiza din timp de ce e bine să alegi o sală cu care să te simți ok de la primul contact. Nu să trăiești în fantezia ”decorațiunilor” și a trucurilor care fac din rahat bici, scuzați-mi expresia.
Și, în final, da, evident că se pot face lucruri faine și cu locuri mai puțin frumoase din construcție. Dar pentru asta ai nevoie de un pic de ajustare a pretențiilor, ai nevoie să asculți omul care se pricepe să îți dea un sfat onest și să ai încredere în el că vrea să facă bine. Și să îi dai credit că spune cu convingere și din experiență când spune ceva.
Atât. Vă las cu o imagine dintr-un restaurant fain, care nu are nevoie de nimic în plus ca să iasă în evidență.
Ce cunoscuta imi este fotografia asta! <3
Multumim pentru tot!
Hehe! Una dintre cele mai solicitante zile din viața mea de wedding planner (din motive care nu au ținut de voi, evident). Dar și cu satisfacție dublă 🙂 Mă leagă amintiri dragi de acest setup…